ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2015 15:23:12

Ukazují se skutečné příčiny dnešního neuspokojivého stavu obrany země

Ukazují se skutečné příčiny dnešního neuspokojivého stavu obrany země

Výbor pro obranu navrhl dodatečné navýšení rozpočtu Ministerstva obrany ČR o 2,28 mld Kč cílených do modernizace výzbroje ozbrojených sil. Tento návrh byl poslaneckou sněmovnou zamítnut.

Výbor pro obranu ve svém návrhu vycházel z hodnocení současné zhoršující se bezpečnostní situace. Dále z hlediska našich současných vojenských schopností, které nejsou uspokojivé, i z hlediska potřeby modernizace naší výzbroje. V neposlední řadě dlouhodobě v obraně kumulujeme zadlužení a dlouhodobě neplníme závazky vůči spojencům. Ve stávající podobě nadále naše výdaje zůstávají pod jedním procentem HDP, což je nepřijatelné.

Hlavním argumentem pro neschválení je, že ministerstvo obrany nedokáže navýšené prostředky utratit a má dost problémů s utracením stávajícího rozpočtu.

Argumentovat naši neochotu investovat do své bezpečnosti naši vlastní neschopností ukazuje, kde jsou skutečné příčiny dnešního neuspokojivého stavu obrany země:

• Nedostatek vůle poprat se s léty kumulovanými problémy škrtů a chaosu.
• Nedostatek vůle poprat se s naší vlastní neschopností zvýšit obranyschopnost adekvátně bezpečnostní situaci a zejména
• Nedostatek odpovědnosti vůči spojencům v ochotě překonat naši pozici černého pasažéra obrany Západu a plnit závazek obranných výdajů ve výši 2% HDP.

Ivan Gabal
Místopředseda výboru pro obranu PSP ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama