PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.12.2017 12:42:14

Za mužem moudré duše a velké kuráže

Za mužem moudré duše a velké kuráže

Prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc. nás opustil. Ve dvaadevadesáti, hodných úcty. Syn srbské ženy a českého inženýra, zastupujícího tu ČKD, absolvoval prvé semestry v Bělehradě. Promoval na Karlově univerzitě. Ostravské interně zůstal věrný nadosmrti.

Praxi tu vykonával rekordní dvě třetiny století. Odborných publikací vydal na dvě stě. Vylepšil život tisícům diabetiků i lidí, stižených jinou hormonální poruchou. Dnes si na boji s obezitou mastí kapsy i kdejaký „šmejd“. Rajko Doleček ho uvedl i na obrazovky. Poučeně a s osobitým šarmem. Renomé klasika v oboru ho zdobí už od 70. let.

Když hrdé Srby masakrovaly „humanitární nálety“, vzal si slovo i v politice. Válečné zločince – i jejich mediální služebnictvo - drtil svědectvím z první ruky. Na stovkách veřejných setkání, spoustou článků i seriálem vlastních knih (Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských národů, Necenzurované obrazy z dějin Kosova a Metohije, Rozhovory s generálem Mladičem). Lídry srbské sebeobrany jezdil povzbudit i do haagského zajetí.

Rajko Doleček byl ze vzdělanců, nadaných svědomím a kuráží. Přesilovka lhaní je neochromí. Zkříží s ní kordy o to víc. Právě to jim razí punc unikátního spojence. Pro síly levice, která není na prodej, mají hodnotu zlata.

Čest Tvojí odvaze a světlé památce, profesore! 

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM    

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama