PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.08.2021 12:46:56 - Jan 10

"Dilema"

Zajímalo by mne, co v současnosti upřednostňujete ? Stát se poslancem PS PČR, nebo předsedou KSČM ? Obojí je, dle mého názoru, při současném rozložení sil ve straně, skoro nesplnitelné. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.08.2021 16:56:45 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Dilema marxisty zní jinak. Smí ke krizi strany, nemající obdoby, "ukázněně" přihlížet? Nebo si musí zakázat právě to? Klidně i za cenu kotníků, okopaných od politických živnostníků. I od části zcela nezištných lidí, pro něž je pravda o stavu strany svatokrádeží. Doba nám doslova cválá naproti. My jsme však alternativou méně, než kdy dřív. Oč déle si necháme nalhávat, že to tak není, tím víc je v sázce i naše parlamentní postavení. Ne-li v letošních volbách, v těch příštích už téměř nevyhnutelně. 

Tomu je třeba předejít stůj co stůj. Vyhnání za politická humna nám neodpustí ani příští generace. Jsme dědici strany, která už uměla měnit poměry k lepšímu. Polít ten potenciál živou vodou je nejvyšší čas. Znáte už mladší viditelnou tvář KSČM, která ví, jak na to? Protože je "doma" v tom, na čem závisí propracovaná strategie? Tah na branku už proti dnešní mocenské přesilovce? Schopnost promluvit z duše i statisícům lidí, kteří se v politice teprve "hledají"? Znásobit okruh spojenců, bez nichž ten cíl zůstane jen "papírovým tygrem"? Až takoví lídři dorostou, stanu se s gustem jejich tichým vezírem. Dozrají však jen "za pochodu" směrem, který nám vrátí kuráž, invenci a šarm. Politika, která nás sráží ke dnu, je neměla čím vykovat. Tím rychleji to musíme dohnat teď, pár vteřin před dvanáctou.    

Dilema marxisty je o tom, zda se to dá ještě stihnout a jak. "Dilema" politických živnostníků mu neříká zhola nic.