PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2015 14:49:31 - nerow

Dogma?

Děkuji za odpověď, Velice nerad bych zůstal v mrákotách, tak bych Vás požádal o vysvětlení Vámi zmiňovaného dogmatu. Děkuji. Nebo Vám nestačí jako fakt to, že jste měli 40 let svrchované vlády bez opozice, po dvaceti jste to dotáhli k okupaci, i když od bratrů. A po dalších dvaceti si nás Německo snadno koupilo.
Na závěr bych Vás požádal o jmenování jediného ruského výrobku, který slouží v běžném životě obyčejným lidem a který snese srovnání minimálně s Evropou. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2015 15:34:50 - PhDr. Josef Skála, CSc.
 

Věta o tom, jak „snadno si nás koupilo Německo“, zní slibně. Zvlášť dodá-li si kuráže pátrat i po tom, „Kdo za to může?“ (řečeno s cirkusem „Víme, chceme, dokážeme!“,  ba „Koruna jako marka do roka!“).  Husák – nebo snad už Gottwald? Brežněv – či už Lenin sám? Anebo rovnou Marx a Engels (ostatně právě Němci)?

Z toho, kam jste tu větu vřadil, by se tak Vaší úvaze dalo rozumět. Rád by měl jasno v tom, zda nám snad podobná optika nehrozí. Rovnala by se totiž závěru, že – mám-li si pomoci názorným příkladem - když někomu znásilní třináctiletou dceru, není to vina grázla, který jí ublížil, ale samotné znásilněné a jejích rodičů.

Mně se taková optika hnusí. Je to i Váš případ? Zkuste mne o tom přesvědčit, prosím. Hned pak Vám milerád nabídnu antidotum i proti ostatním bubákům. Například docela exaktním vyčíslením, kolik minut trvalo Americe ve Vietnamu – nonstop a od poloviny 60. až do poloviny 70. let – zmařit právě tolik životů, kolik si srpnová intervence u nás v roce 1968 vyžádala celkem. Fakta a hlasy přímo od pramene – hlavně amerického, jak jinak – Vám s gustem poskytnu i na téma „svrchované vlády bez opozice“ (v Americe i jiných vitrínách liberálního cukrkandlu).

V Rusku je kapitalismus. Jako řemen. Už čtvrt století. Trápí-li devastace, kterou tam zpustošil průmysl, i Vás, jsme na jedno lodi. Vidíte-li to jinak, prosím o jeden, jediný příklad „ruského výrobku“, který by „snesl srovnání minimálně s Evropou“ před rokem 1917. Teprve to vrátí z mrákot zpátky na zem i toto téma. Teprve pak dostane adekvátní základ i debata o „ruských výrobcích“ z dob, kdy Rusko zisk z cizí práce zrušilo.  Nejedno dechberoucí překvapení Vás čeká i tady.