PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2019 15:58:32 - Kozmo

Má KSČM vůbec nějakou personální politiku při nominaci kandidátů do voleb?

Vážený pane doktore, má vůbec KSČM nějakou personální politiku při nominaci kandidátů do voleb? Jako příklad (i když bych našel i jiné) může být Kateřina Konečná, která hlasovala pro "Usnesení Evropského parlamentu ze dne 26. března 2019 o základních právech lidí afrického původu v Evropě (2018/2899(RSP))", ve kterém se v článku 23 říká: „Evropský parlament žádá Evropskou komisi a členské státy, aby s ohledem na stávající právní předpisy a postupy zajistily bezpečné a legální cesty pro přistěhovalce, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří chtějí vstoupit do EU.“ Jak taková osoba může být nominována do současných voleb do EU? Vždyť jejím schvalováním se podílí Konečná na podpoře migrace! Volby ještě nezačaly a už si KSČM vytváří předpoklady pro neúspěch! A to nemluvím o dalších kandidátech, o kterých není ani vidu, ani slechu. KSČM musí vyjít z teplých kanceláří a pohodlných státních funkcí a jít mezi lidi. Mám dojem, že se toho bojí! Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2019 10:02:14 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Do voleb zbývá už jen pár hodin. Co možná úspěšný výsledek bych si přál z celého srdce. Nehledě na to, že jsem sám navrhoval diametrálně odlišný postup. Pár hodin před volbami se, zkuste mi to prominout, vyjádřím tím zdrženlivěji k tomu, který byl zvolen. Ve volbách do EP jsme získali 6 mandátů - celou čtvrtinu tehdejší české kvóty. Kritických nálad ve společnosti mezitím dál markantně přibylo. Získáme tentokrát aspoň 3 mandáty, tak jako před 5 lety? Říkám to hrozně nerad, ale musel by se stát zázrak. Je to i o "osobách a obsazení", máte pravdu. Na samotné kandidátce do EP však spíš až jako následek. Otázka otázek zní jinak - jak moc lidé chápou jako alternativu právě nás? A ta je skutečně ve finále o tom, kdo a jak koncipuje naši politiku - a dostává naším jménem slovo na televizní kamery. A právě to nakonec rozhoduje o všem skutečně směrodatném - počínaje pohledem voličů na KSČM až po ochotu skutečných levicových osobností za nás kandidovat (a také vůli a schopnost je vůbec seriózně oslovit). Takže ty holky a kluci na čele naší kandidátky, co se politice vesměs teprve učí, jsou v tom z velké části v podstatě nevinně.