PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.04.2020 13:29:36 - kerejam

Malověrní

Po převratu v r. 1989 zůstalo v pozdější KSČM cca 10% původních členů. Těch 90% bývalých šmahem nazval s.Grospič v článku „Je to třicet let“ kariéristy a malověrnými, co odhodili červené knížky. Není to tak, že oni se sakra spálili v bezmezné důvěře ve vedení KSČ a že přestali slepě věřit - všem? Kdo podle Vás dával KSČM hlasy, kdy byla ještě dvacet dalších let třetí nejsilnější politickou stranou? Proč se jí poslední dobou hlasů nedostává?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.04.2020 16:39:21 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Po privatizačním převratu ze strany skutečně odešla spousta lidí, kteří v ní byli z kariéristických pohnutek. Hemží se jimi i celá diluviální pravice. Odešli však i lidé, kteří se cítili zrazeni tím, že moc padla do cizích rukou tak snadno a ostudně. V tu chvíli ovšem věděli jen moc málo, pokud vůbec, že za drátky tahali grázlové v čele "katastrojky". Naše tehdejší vedení tlačili ke kapitulaci mimořádně podle a zákeřně. Přesto jsme mívali až kolem miliónu voličů i počátkem tohoto století. A třeba v prvních volbách do Evropského parlamentu, kdy stál v čele kandidátky Míla Ransdorf, jsme získali celou čtvrtinu všech českých mandátů. 

Proč je to úplně jinak v posledních letech? Doba se změnila. Sladké iluze zhořkly. Volby jsou hlavně střetem o kriktické nálady. A právě ty ukazují záda politice, která zamrzla kdesi v 90. letech. Lidem tak říká, co vědí už dávno sami. A dnes už nemá v čele ani výrazné osobnosti jako tehdy. Hlavně to dál a dál zužuje okruh našich příznivců. A níž a níž sráží i naše volební výsledky a preference. Média se nám pošklebují, že jsme "součástí establishmentu" a "KSČM si pronajalo ANO". Pokud to nezměníme ani za dnešní krize, která zdaleka neskončí se zrušením nouzového stavu, mám o budoucnost strany, za niž tisíce lidí neváhali cedit i krev, velice vážné obavy.