PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.06.2020 21:30:50 - Uljanov

Odhalení české sochv V. I. Lenina v Gelsenkirchenu.

V západoněmeckém Gelsenkirchenu dnes odhalili sochu světového vůdce poletariátu Vladimira Iljiče Lenina, kterou ve městě nechala instalovat levicová Marxisticko-leninská strana Německa (MLPD). Sobotního slavnostního odhalení dvoumetrové sochy, která byla odlita v roce 1957 v někdejším Československu, se zúčastnilo několik stovek lidí. Neuvažujete o tom, že až se stanete předsedou KSČM necháte v Praze odhalit sochu největšího revolucionáře lidstva také?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.06.2020 13:21:20 - PhDr. Josef Skála, CSc.
 Napřed Vám prozradím jedno malé tajemství. Němečtí komunisté, což našimi médii proběhlo, získali Leninovu sochu v České republice. Dřív stála na veřejném prostranství, po epochálním triumfu pravdy a lásky z něj musela pryč. A tak ty samé německé komunisty napadlo se dotázat, zda by se pro některé z německých veřejných prostranství nenašla u nás i "volná" socha Karla Marxe. Zatím se to nepovedlo. Ty Marxovy bysty, které stále zdobí Karlovy Vary nebo jednu obec v Ústeckém kraji, by na svém místě měly zůstat stát i nadále. 

Ptáte se na Prahu? Tady přece právě stihlo "vyhnání" (tedy "Vertreibung", jak tomu říkají "přátelé" našich lidovců i jiných politických gigantů) pomník Ivana Koněva, jediného maršála, který se podílel na dobytí Berlína i osvobození Osvětimi a Prahy. V Řeporyjích se pracuje na pomníku vlasovcům, spadajícím do formací SS. Jeho maketu tam už teď tvoři silueta sovětského tanku, na jehož věži je naražena helma nacistických hrdlořezů. Exekutivě ani justici to nevadí.

Ted je tu navíc i jiná móda - bořit pomníky postavám typu Churchilla a jiných politiků z opačného pólu. Tu sice neiniciují komunisté, objektivně však vydává docela pozoruhodná svědectví. Dotěrná "politická korektnost" si je za rámeček dá jen sotva. 

Jednou budou zdobit pomníky lidí, zasluhujících respekt, i Prahu. Hodně tomu napomůže velká krize, která se na nás teprve začala valit. Už teď by takové průlomy měly šanci jen sotva. Buďme trpěliví.