PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.06.2020 9:14:07 - krrissus

Přeji pěkný den pane doktore.

Nebylo by dobré, kdyby se dnešní politici seznámili s dílem Karla Marxe? Není to, co se v dnešním době děje, potvrzením jeho úvah?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2020 17:18:19 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Marxovo dílo je impozantní katedrálou ducha. Osvojit si je doopravdy vyžaduje odpovídající intelekt i morálku. Tu šanci měly i ty ročníky dnešních politiků, pro něž byly Marxovy objevy a metoda součástí vysokoškolských osnov. Mozků, které to poznání kultivovalo aspoň trochu,  je mezi nimi pramálo. Tím víc je těch, u nichž Marx neprolezl cedníkem primitivních schémat a fóbií. Lépe je na tom i část jejich vrstevníků v západních zemích, kteří se k Marxovi dostali, aniž z něj skládali zápočty a zkoušky. O to hůř naopak ty české "elity", jimž ještě není aspoň kolem padesátky. Těm kalí rozum dryáčnická nalejvárna, jíž byli vystaveni už od školních lavic. Marxe karikuje jako křížence pitomce a zločince.  Hříčky takové debilizace rozumí kapitalismu hůř než koza petrželi. 
Ten se však právě propadá do krize, jaká tu nebyla už 90 let. V čem spočívá - a kde se vzala -  umí dešifrovat jen optika, vybroušená Marxem. Nahlédnout do ní aspoň zčásti by prospělo i "elitám", které kapitalismu upsaly duši. Snad by pak aspoň tolik nezkoušely hasit žízeň solí a požár benzínem. Osobně tomu dávám mizivou šanci. Tihle zázraci trpí předsudečnou nenávistí. Vlastní stín ne a ne překročit ani na mnohem banálnější témata, 
Kopernikánský obrat v poznání, startující Marxem, však leží ladem i tam, kde by to člověk nečekal. V myšlení a argumentaci nejviditelnějších tváří české levice. Především proto už většině veřejnosti nestojí ani za pozornost. Nezmění-li se to ani za krize, stávající levici hrozí propad do politické nicoty. Tím snáz si masu, vyhozenou z kola, ochočí bohapustá demagogie. A trosky levice budou prvním terčem honů na čarodějnice