PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.08.2019 12:10:29 - dokt007

Varšavské postání

Dobrý den pane doktore,
mohu se, prosím, zeptat na jednu věc. V literatuře se lze dočíst, že sověti odmítli pomoct povstalcům při Varšavském povstání. Co přesně je k tomu vedlo? Bylo to opravdu z důvodu "eliminace" budoucích protisovětkých sil nebo za tím stalo i něco jiného.
Děkuji za odpověd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2019 15:04:01 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Rudou armádu stálo osvobození Polska téměř půl miliónů životů a statisíce zraněných, leckdy s vážnými doživotními následky. Jen na polském území tak přinesla větší oběti, než americká či britská vojska na všech frontách II. světové války dohromady. Žvást o tom, že Stalin nechal varšavské povstání škodolibě vykrvácet, je idiotskou urážkou. Má přitom zamést stopy i po plánu, který byl protisovětsky zaměřen zcela programově. Varšavské povstání iniciovala parta důstojníků, usilujících o osvobození metropole dřív, než do ní dorazí Rudá armáda - s mocenskými nároky pro pozdější období. Tou touhou byla posedlá natolik, že kvůli ní hnala statisíce lidí do střetu, který se nedal vyhrát.