PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.07.2014 19:19:54 - Ten, který volí pravidelně (Dr. Jan Hájek)

Volby v Praze

Kdo podle Vás zastane post primátora letos po podzimních volbách? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.07.2014 12:28:20 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Veřejné finance si zaslouží minimálně tak odpovědné zacházení, jak s těmi svými nakládá každý soukromník (zvlášť pokud k nim nepřišel "za pět prstů"). Praha je čítankovým příkladem opaku - v donebevolající míře a skoro čtvrt století. Dostihy o post primátora se vedou na žocích peněz na barnumskou masáž voličů. Ti, co nic neukradli, v nich nevítězí z principu. Ti, co je vyhrávají, je nesypou z prasátka bohabojného askety. Na to se mají příliš rádi. Čím dražší kampaň, tím větší "penězovod" u jejích pramenů - z veřejných na privátní konta.

Že by to tentokrát bylo jinak, věří jen Nanynka v zelí. Komu přistane na krku primátorský řetěz, je věcí zákulisních strkanic, do nichž vox populi nemá víza. Cosi se sice už šušká, ve finále to ovšem může být i úplně jinak. Na dvě prognózy si však troufám už teď. Z jedné strany to bude právě skandální hospodaření s financemi hlavního města, které překreslí jeho politickou mapu docela markantně. To novum však bude jen obměnou vývěsních štítů, marketingových mixů a tváří, garantujících právě bezporuchový provoz "penězovodů".

O to víc bych si přál, aby v zastupitelstvu přibyly i subjekty a lidé, které do politiky přivedlo pobouření s defraudací veřejných zdrojů. Aby za nimi stálo co nejširší zájmové a názorové spektrum - a v tom hlavním dokázali spojit síly nehledě na všechny ostatní rozdíly.