PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2021 12:14:34 - bobh

vrbětice a II.světová valka - náhrada škod

pane doktore, nemohou rusové po češích chtít podíl za vyzbrojování německa a tím vraždění jejich občanů a ničení majetku v průběhu válečných let. druhá otázka je ta, přoč ve vrběticích vybouchly jen dva sklady od jedné firmy? v ostatních byly brabory?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2021 17:45:37 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Zhovadilosti, páchané v rámci "hybridní války" i z Prahy, Rusové logicky vnímají jako velkou urážku. Tamní publicistika tak skutečně otevírá i témata, o nichž se dřív zdvořile mlčelo. Včetně podílu protektorátních zbrojovek na vražedném arzenálu wehrmachtu, vedoucího vyhlazovací válku na sovětském území. Tu a tam nastolí i ještě pikantnější detaily - například o účasti českých občanů nejen v technickém zázemí, ale i přímo v osádkách tanků a samohybných děl, vyráběných u nás a nasazených například v bitvě u Kurska. Rusy by ovšem nikdy nenapadlo popírat, že i to vše se dělo pod tvrdým diktátem nacistického Německa. Že by snad od nás chtěli i cokoli na způsob "reparací", si proto rozhodně nemyslím. 

Vyloučit ovšem nelze jiná nemilá překvapení. Například na téma zbraní a munice, pašovaných i z Vrbětic do pracek kdejaké teroristické chátry. V Sýrii jsou zdokumentovány i ve skladech Islámského státu. Na Ukrajině - v "praporech dobrovolníků", pyšných na nacistický rodokmen a masakrujících civilní populaci Donbasu. Z toho se mohou vyklubat doličné předměty před zahraničními soudy, jež České republice minimálně pošramotí reputaci. Ta tam je i doba, kdy na Moskvu bylo spolehnutí, kdykoli naše země prosazovala své legitimní národní zájmy. Uvedu jeden příklad z mnoha - neuhrazené německé reparace za zločiny a škody nacistické okupace. Zvednout tu otázku česká politická reprezentace, dřív by ji RF energicky podpořila. Ptal jsem se přátel v Moskvě, coby se dalo čekat teď. Odpověď byla jednoznačná: má-li kdo právo na odškodnění za hitlerovský masakr, nejsme to především my? 

Rusové, přesněji Sověti nám pomohli, tak jako ještě nikdo. Dřív by za nás neváhali tahat kaštany z ohně znovu. Proč by to měli dělat pro zemi, jejíž "elity" je sprostě urážejí? Tohle se nám ještě krutě vymstí. Možná víc i dřív, než si to jeví dnešníma očima.