PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2013 10:08:31

Tah ukrajinskou dámou

Tah ukrajinskou dámou

Na šachovnici Evropy v posledních dnech hrají Evropská Unie a Rusko partii o Ukrajinu.

Partie je to pro východní část Evropy životně důležitá. Hraje se o plyn, velký trh, ale hlavně o vliv. Ukrajina po počátečním odhodlání vstoupit do Unie náhle brzdí, přehodnocuje své strategické směřování a jednání o asociačních dohodách s EU zastavuje.

Ukrajinský parlament zdůvodňuje změnu kursu odmítáním přistoupit na jednu ze tří podmínek Bruselu, a to povolení léčby Julie Tymošenkové v zahraničí. Lze se ale úspěšně domnívat, že tento tah dámou není hlavním důvodem, proč se Kyjev najednou otáčí k EU zády. Vítr vane z Kremlu. Ten dělá všechno pro to, aby Ukrajinu udržel ve sféře svého vlivu. Nebylo by divu, kdyby ruský prezident Putin svůj protějšek Janukoviče na jejich nedávné schůzce mezi čtyřma očima vyděsil přivřením kohoutků a uvalením cel. To by mělo pro Ukrajinu rychlé a těžké dopady v podobě zdražování, zavírání podniků, propouštění. Teprve časem by bylo možno výpadek obchodu s Ruskem nahradit obchodem s EU. Prezidentské volby se přitom na Ukrajině konají již za rok a Janukovič jistě bude chtít mandát obhájit. A tak pro tentokrát pragmaticky nadřadil krátkodobý zájem Ukrajiny nad zájmem dlouhodobým.

Masové protesty napříč ukrajinskými městy, které Janukovičův obrat o sto osmdesát stupňů vyvolal, představují naději, že ukrajinské odtažení se od EU nemusí být definitivní. Vězněná Tymošenková, jejíž kauza posloužila jako záminka pro zmrazení podpisu přístupových dohod, již vyzvala k boji za evropský osud země. Ten se zcela jistě odehraje v kontextu souboje EU a Ruska o Ukrajinu. První kolo vyhrálo Rusko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama