PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2014 21:13:47

Zima se blíží

Zima se blíží

Volby také

         A Ukrajinu začne trápit zima. Nejen na východě země, kde stále zuří válka. Možná nebude plyn nejen pro Ukrajinu, ale ani pro Evropu. Komisař Oettinger v tomhle ohledu tvrdí, že Evropa nemá nic jisté, a svaluje vinu na Putina, ale problém je na ukrajinské straně (mimochodem pan komisař asi často chyběl při hodinách zeměpisu, protože se vyjádřil, že hrozí odříznutí Ukrajiny od Českého moře).

        U dohod, které v minulosti uzavřela Ukrajina s Ruskem, byl totiž i dnešní ukrajinský ministr energetiky Prodan. Těžko říct, proč mu dnes vadí dohody, které Ukrajina sama podepsala. Ukrajina by na zimu potřebovala dodatečně 5-8 miliard krychlových metrů plynu, ale Jaceňuk přiznal, že na to nejsou peníze.

        Nahradit plyn elektřinou, získanou ze spalování uhlí, nepůjde. Ukrajině stačí zásoby energetického uhlí na nějakých pět, možná deset týdnů. Na východě země je plně uzavřeno 35 uhelných dolů. V jednom dole na okraji Doněcka před pár dny střelba zablokovala 300 horníků.

        Dnešní ukrajinští mocní mají mnoho nápadů, jak z energetické bryndy ven, jeden lepší než druhý. Uvažují o dovozu uhlí, třeba z Vietnamu (dovoz uhlí do země, která má uhelné zásoby odhadem na 400 let!).  Navrhují pálit kukuřici, trávu, zvířecí exkrementy. Kácet stromy a spalovat dřevní hmotu (pro tyto účely jsou dokonce uvolňovány zásoby nábytkářského dřeva; nábytkářské podniky nemají zákazníky a prodávají své kvalitní dřevo jako palivové, aby utržily aspoň něco). Všichni vědí, že to nemůže stačit, a už byly oznámeny tři čtyři měsíce výpadků elektřiny. V Evropě 21. století!

        Humanitární pohroma má ale i jiné aspekty. 4 miliony lidí v zóně válečného konflikty. Opouštění měst (z Doněcka, jak mi řekl primátor Lukjančenko, uteklo 400 tisíc lidí, tedy víc než třetina). Potíže mají nemocnice i školy. Umírají děti. Umírají ale i vojáci. Lidé prchají i do zahraničí. Údaje se různí, ale v Rusku je oficiálně už výrazně přes jeden milion uprchlíků. Kolik jich je doopravdy? Vznikají celá stanová města, Rostovská oblast má s přílivem uprchlíků kolosální potíže.

        Všichni vědí, že pokud válka neskončí co nejdřív, Ukrajinská národní banka nemůže uniknout krachu (je v takzvaném technickém defaultu).

        Scénář, který připravil pro ukrajinské vedení americký Rand Corporation, počítal se zničením tradičních průmyslových struktur a po vítězství s vytvořením "převýchovných" koncentračních táborů pro muže- „separatisty“ od 18 do 60 let. Ale situace na frontě se obrátila. Opakované ukrajinské lhaní (jak prohlásil Paul Craig Roberts) zatím Evropu do válečného dobrodružství nezatáhlo.

        Jistě, leccos pokračuje dál, třeba zvůle ukrajinské justice. V Chersonu před několika dny soud propustil bez trestu Vsevoloda Gončarevského, který umlátil řadu lidí, vyskakujících z oken hořícího Domu odborů v Oděse.

        Ale jak říkal a psal Jean-Paul Sartre: síla věcí je větší než síla slov. Putin oznámil svých sedm bodů na řešení ukrajinské krize a řekl bych, že jsou reálné. Porošenko s Putinem se dohodli na "trvalém příměří" a konstatovali, že jejich názory jsou ve většině věcí blízké. Inu, na Ukrajině i v Rusku budou volby. Na Ukrajině parlamentní a v Rusku komunální. Kdo ukončí válku, bude mít velkou výhodu.

3.9.2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama