PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2021 21:09:00

Je třeba jasně se vymezit proti zneužívání holocaustu

Je třeba jasně se vymezit proti zneužívání holocaustu

Komentář na facebookovém profilu k přirovnávání koronavirových opatření k holocaustu

 Jsem přesvědčená, že je třeba jasně se vymezit proti zneužívání tragédie holocaustu a jeho symbolů ke kritice koronavirových opatření.

Tyto příměry jsou jednak naprosto nesouměřitelné, jednak vrcholně necitlivé a urážlivé vůči milionům obětí holocaustu. Nejde přece srovnávat to, že člověk má při blízkém kontaktu s ostatními lidmi nosit respirátor nebo že si nemůže dát večer pivo v hospodě, s hromadným vyvražďováním a nelidským trýzněním celého národa.

Samozřejmě, že dnešní covidová doba není snadná. Těžké to mají zdravotníci, lidé v zařízeních, kde jsou omezené návštěvy, nebo třeba rodiče dětí, které jsou opakovaně v karanténě. Těžce covid dopadl i na řadu firem. Hygienická opatření nebo očkování tu ale přece jako celek jsou proto, abychom chránili své zdraví a zdraví ostatních a dopady covidu byly co nejmenší. Můžeme se bavit o konkrétních výhradách k opatřením, ale na tom, že nikdo nechceme zbytečně nechat umírat lidi, kteří mohli žít, se, věřím, shodneme.

Holocaust byl naopak jedním z nejtemnějších období našich moderních dějin, kdy docházelo nikoli k ochraně lidských životu, ale k masovému vraždění. Lidé páchali nelidské věci, a je správné, aby podstata tohoto období masového vraždění nebyla zastírána a vytěžována ve prospěch něčích politických cílů.

Mimochodem, právě teď stále ještě probíhá židovský Svátek světel Chanuka. Co takhle pojmout to jako příležitost a dozvědět se něco víc o židovské víře a kultuře? Protože jestli má něco v dnešní době obzvlášť smysl, tak bořit neprostupné hranice mezi tábory MY a ONI. Přeji nám všem, ať se to daří. A ať současné těžké období zvládneme, ale nepleťme si ho s dobami, které ztělesňují to nejhorší, čeho jsou lidé schopni. Takové záměny mohou být velmi nebezpečné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama