PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2021 22:09:00

Podporuji polské ženy v boji za základní práva

Podporuji polské ženy v boji za základní práva

Komentář na facebookovém profilu k potlačování základních lidských práv polských žen

 Podepsala jsem proto otevřený dopis naší pirátské poslankyně Kláry Kocmanové, který je adresován polské vládě. Cílem je, aby se přestala podílet na vytváření atmosféry strachu, a umožnila ženám právo volby a právo na adekvátní zdravotní péči.

A co že se to v Polsku vlastně konkrétně děje? Od té doby, co je tam u moci konzervativní vláda vedená stranou Právo a spravedlnost, paradoxně čelí polský právní stát neustálým útokům a spravedlnosti se mnozí nedoberou.

Terčem tamních konzervativců je jak nezávislost soudů, svoboda médií, ale také základní lidská práva. Ta byla obzvláště silně zpochybněna prosazením zákona, který ženám téměř bez výjimky zakazuje potraty. Zákon je obzvlášť kontroverzní, protože považuje za nelegální i potraty, ke kterým by se žena rozhodla z důvodu poškození plodu a kdy může být těhotenství také rizikem pro zdraví ženy.

Kam až to může vést, ukázala nedávná tragická událost. Třicetiletá Izabela byla hospitalizovaná v nemocnici vzhledem ke komplikacím spojeným s nošením plodu s diagnostikovanými vadami. Lékaři však odmítli těhotenství s vážně nemocným dítětem ukončit a rozhodli se čekat, až plodu přestane bít srdce samovolně. Během toho ale Izabela dostala septický šok a zemřela.

Následně opět vyšli lidé v Polsku do ulic v rámci masivních protestů proti omezování práv žen, aby už ani jedna nemusela takto zbytečně zemřít. Moc bych si přála, aby se to podařilo vybojovat, a věřím, že podobné zákony přestanou blokovat práci zdravotníků i jinde ve světě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama