PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2021 14:54:00

Jan Hamáček se vyhýbá otázkám a stále lže

Jan Hamáček se vyhýbá otázkám a stále lže

Poslanci ODS měli připravených hned několik interpelací na Jana Hamáčka a chtěli znát odpovědi na otázky, které se týkají cesty vicepremiéra do Moskvy a zůstávají nezodpovězené.

Místo vysvětlení svého pochybného jednání se vicepremiér Hamáček omluvil z celého dne ve Sněmovně.

Úhybné manévry a lhaní nepomáhá důvěře lidí ve vládu, která je na historickém minimu. Občanští demokraté doufají, že bude během interpelací přítomný alespoň premiér Babiš, aby mohl vysvětlit nejasnosti.

„Jan Hamáček jednoznačně neodpověděl na otázky, proč chtěl kompromitovat sebe i Českou republiku svým totálně nezodpovědným plánem cesty do Moskvy, navíc v situaci, kdy věděl o ruském teroristickém útoku ve Vrběticích. Stále dluží odpovědi nejenom nám poslancům, ale i celé české veřejnosti. Obdobně dluží tytéž odpovědi i Andrej Babiš, který chtěl v Rusku evidentně nakupovat také. Co všechno bylo předjednáno s ruskou stranou? A jak s tím souvisela aktuální odhalení pozadí výbuchů ve Vrběticích? To vše nám musí co nejdříve odhalit, neboť zde evidentně nešlo o naši národní bezpečnost, ale o nechutný obchod, na němž se chtěli napakovat,“ říká místopředseda výboru pro bezpečnost a poslanec ODS Pavel Žáček.

Některé z nezodpovězených otázek:

Kdo vymyslel vaši návštěvu v Rusku (ať již s legendou nákupu milionů Sputniků V ve chvíli, kdy krátce předtím se ukázala blamáž s touto vakcínou na Slovensku, anebo ještě s horším krytím, organizací vrcholové schůzky Biden–Putin)? Nebyla zvažována jiná varianta postupu?

Nedá se věřit tomu, že jste ji naplánoval pouze vy jako místopředseda vlády s velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou, jak se nám dnes tvrdí. Buď se nám snažíte tvrdit, že jste se naprosto vymkl fungování vlády, ministerstvům, zahraniční politice, nebo v tom byl nějaký vyšší zájem, který se touto neuvěřitelnou historkou snažíte zakrývat.

Jak dokážete obhájit, že jste kvůli vicepremiérské „zpravodajské hře“ uvedl v omyl aparát ministerstva zahraničních věcí? Opravdu s touto hrou souhlasil velezkušený diplomat pan Pivoňka?

Proč jste chtěl jednat o vakcíně Sputnik, o které se ví, že ještě mnoho měsíců nebude schválena, protože schvalovací proces v Evropě se ani pořádně nerozeběhl. Proč jste místo toho neusilovali o nákup vakcín, které jsou schválené a opakovaně se objevují na trhu k nákupu?

Jakou roli v celém vašem počínání hraje postava Michala Haška? Jeho nástup na ministerstvo časově zapadá do aktuálního vývoje a je známo, že pan Hašek je pro prezidenta Zemana ochoten opakovaně lhát, což do současné kauzy zapadá.

Pane vicepremiére, i kdybychom přistoupili na oba veřejně prezentované důvody vaší cesty do Moskvy, jak byste postupoval, až by na místě při samotné schůzce přišla řeč na diverzní útok speciální jednotky GRU na svrchovaném českém území? Dobře jste věděl, že hrozí zveřejnění informací a tak od prvního dne hrozila medializace celé kauzy.

Prezident Miloš Zeman byl písemně informován dle přiznaných vyjádření 7. dubna a pak následně ještě 15. dubna. Jak jste konzultoval cestu s Hradem a prezidentem Zemanem? Těžko se věří tomu, že byste se vydal do Ruska bez konzultace s prezidentem v situaci, kdy je znám vztah pana prezidenta k Rusku, pozice vlády, v níž jste vicepremiérem, k panu prezidentovi. Nabízí se otázka, zda tomu nakonec není tak, že cesta byla ze strany prezidenta či jeho okolí iniciována?

Česká republika a naše zahraniční politika se nenachází ve vzduchoprázdnu a na zjištění museli nějak reagovat naši partneři. Jaké přišly reakce od našich blízkých spojenců na oznámení cesty vicepremiéra do Moskvy? Nejde jen o souvislost s odhalením pozadí Vrbětic, ale také v souvislosti s ruskou přípravou na nový konflikt s Ukrajinou a dramatickou kumulací vojsk jak na okupovaném Krymu, tak v bezprostřední blízkosti hranic.

Jsme 3 týdny od zveřejnění celé kauzy Vrbětice. Prvotní reakce našich spojenců byly poněkud vlažné, minimálně v porovnání s reakcí na otravu Skripala ve Velké Británii. Na naše výtky, že nepostupujete v domlouvání koordinovaného postupu spojenců dostatečně aktivně, jste jako vláda říkali, že vše je v běhu. Jak tedy postupuje vyjednávání s našimi spojenci v rámci EU a NATO o koordinované reakci? Jak se na ochotě spojenců v EU a NATO projevují otazníky objevující se po celou dobu nad rolí prezidenta, vlády jako celku, ale i vás osobně?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama