PhDr. Vladimír Pelc

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2024 16:42:41

Pokusy o politickou destrukci protinacistického občanského hnutí

Pokusy o politickou destrukci protinacistického občanského hnutí

V posledních týdnech jsme zaznamenali další destruktivní jednání současného vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, z. s., vůči protinacistickému občanskému hnutí, které chce uchovávat odbojové tradice z doby nacistické okupace let 1939 až 1945.

 V posledních týdnech jsme zaznamenali další destruktivní jednání současného vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, z. s. (ČSBS), sp. zn. L 1263 vedená u MěS v Praze, IČ: 004 75 755, sídlo: Legerova 1854/22, Nové Město, 120 00 Praha, (předseda Ing. Jaroslav Vodička), vůči protinacistickému občanskému hnutí, které chce uchovávat odbojové tradice z doby nacistické okupace let 1939 až 1945.

Především musím připomenout, že za současného vedení ČSBS (předseda Jaroslav Vodička) z organizace vystoupilo několik desítek oblastních organizací (osamostatnily se a fungují bez vlivu pražské centrály, přejmenovaly se, zrušily) a také vystoupilo několik set členů; důvody byly mnohokrát uvedeny, viz.

Aktuálním útokem na protinacistické občanské hnutí je pokus o znevěrohodnění Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, z. s., (SOPVP), datum vzniku 12. 8. 1999, sp. zn. L 10236 vedená u MěS soudu v Praze, , IČ: 697 81 923, (předsedkyně Ing. Zdeňka Valouchová). Toto sdružení z organizace ČSBS (předseda Jaroslav Vodička) vystoupilo; informovala o tom paní předsedkyně, viz.

Předsedkyně Z. Valouchová vystoupení SOPVP z tzv. Vodičkova svazu oznámila 11. 1. 2024 a 15. 1. 2024. Informaci o tom zbývajícím členům svého svazu předseda Jaroslav Vodička sdělil dopisem 25. 1. 2024 (přepis mailu, publikuji v plném znění a bez jazykových úprav).[1]

Jaroslav Vodička tedy 25. 1. 2024 informuje o tom, že Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, z. s., (SOPVP, předsedkyně Z. Valouchová) přestalo být kolektivním členem Českého svazu bojovníků za svobodu, z. s. (ČSBS, předseda J. Vodička); sám J. Vodička to ví od 11. resp. 15. 1. 2024, přitom již 20. 12. 2023 organizuje „trucpodnik“ a chce fungující sdružení (předsedkyně Z. Valouchová) nahradit záhadným Sdružením politických vězňů a pozůstalých ČSBS (SPVaP ČSBS); zbývajícím členům svého svazu totiž píše (přepis mailu).[2]

Uvádím záhadným spolkem: ve spolkovém rejstříku je zapsán s tímto názvem spolek se sp. zn. L 18096, IČ: 226 69 761, se sídlem Sudoměřská 1793/47, 130 00 Praha 3, Žizkov; ve výpisu je zaznamenáno: „Neaktivní spolek podle § 125a zákona č. 304/2013 Sb.“; viz výpis ze spolkového rejstříku. Spolek nemá stanovy, není nikým zastoupen, nemá členy, fakticky neexistuje.

Současné vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, z. s. (ČSBS), (předseda J. Vodička), politicky a hospodářsky nelikviduje jenom tento svaz; svým působením zásadně znevažuje široký proud občanského hnutí usilujícího o tradování tradic protinacistického odboje, diskredituje snahu slušných občanů o uchovávání odbojové tradice z doby nacistické okupace let 1939 až 1945.

Další aktuální aktivitou je pokus o organizační monopolizaci a zároveň snaha o politické mimikry pro vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, z. s. (ČSBS), (předseda J. Vodička).

Pokud jde o politické mimikry: vedení ČSBS (předseda J. Vodička) se potřebuje schovat před veřejností, protože je silně ve společnosti odmítáno, a přitom se pokusí monopolizovat odbojové tradice a aktivity – 3. 4. 2023 proto vznikl prázdný spolek, tedy spolek bez členů, nazvaný Československý svaz protifašistických bojovníků, z. s., sp. zn. L 77291 vedená u MěS v Praze, IČ:191 37 630, se sídlem (jak jinak) Legerova 1854/22, Nové Město, 120 00 Praha 2. nechám stranou nesmyslnost názvu spolku – Československo neexistuje. Domnívám se, že se vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, z. s., (ČSBS), (předseda Jaroslav Vodička) bude snažit schovat se pod hlavičkou tohoto „československého“ svazu jako jeho kolektivní člen, a bude k tomu přesvědčovat i další sdružení, i neexistující záhadné spolky (viz výše).


[1] Od: UVcsbspraha@seznam.cz

Komu: csbs.sekretariat@volny.cz

Datum: 25. 1. 2024

Předmět: Sdělení

Vážené sestry a bratři,

jak jsem zjistil, tak někteří z vás mezi sebou komunikují o tom, že ses. Ing. Zdeňka Valouchová již není členkou ÚV ČSBS, předsedkyní Sociálně zdravotní komise ÚV ČSBS ani členkou Výkonného výboru ÚV ČSBS. Ano, je to bohužel pravda.

Ing. Zdeňka Valouchová totiž na jednání VV ÚV ČSBS, dne 16. ledna 2024, na které byla pozvána jako členka VV ÚV ČSBS, předala přítomným členům VV ÚV ČSBS svou rezignaci na funkce v Ústředním výboru ČSBS, což současně znamená i rezignaci na předsedkyni Sociálně zdravotní komisi ÚV ČSBS a na funkci členky Výkonného výboru ÚV ČSBS.

Ing. Zdeňka Valouchová mi rovněž předala dva dopisy z 11. 1. 2024 a z 15. 1. 2024, v kterých jako předsedkyně SOPVP, z.s. oznamuje ČSBS, že z rozhodnutí předsednictva SOPVP, z.s. ze dne 2. 10. 2023, SOPVP, z.s. přestává být dnem 1. ledna 2024 kolektivním členem ČSBS a následně upraví své stanovy v souladu s tímto rozhodnutím.

Na jednání členů VV ÚV ČSBS, dne 16. 1. 2024, jsme se s těmito dvěma dopisy seznámili a rozhodli, že návrh odpovědi na tyto dopisy připraví Předsednictvo ÚV ČSBS. Současně jsme ses. Ing. Zdeňce Valouchové poděkovali za její dosavadní práci v ČSBS.

Považujeme za adekvátní situaci, aby v textu naší odpovědi na tyto dopisy bylo vyjádřeno, že rozhodnutí předsednictva SOPVP, z.s. bere ČSBS na vědomí a nebrání se věcné spolupráci, pokud o to bude mít SOPVP, z.s. zájem a bude docíleno vzájemné shody. Nicméně, forma takovéto spolupráce bude muset mít závaznou smluvní podobu. Následkem situace, kterou jsme nevyvolali, SOPVP, z.s. nebude moci komunikovat s oblastními organizacemi ČSBS prostřednictvím Sociálně zdravotní komise ÚV ČSBS, tak jako tomu bylo doposud.

Podrobněji spolupráci ČSBS a SOPVP, z.s. projednáme na 10. plénu ÚV ČSBS, dne 20. 2. 2024.

Prosím sestry a bratry o urychlené zaslání návrhů a námětů, které by měly být ve smlouvě mezi oběma spolky uvedeny.

S pozdravem

Ing. Jaroslav VODIČKA, předseda ÚV ČSBS


[2] Od: UVcsbspraha@seznam.cz

Komu: csbs.sekretariat@volny.cz

Datum: 20. 12. 2023

Předmět: Pozvánka na výroční konferenci SPVaP ČSBS

 Sestry a bratři,

úvodem vám zasílám jedno z mnoha přání příjemného prožití svátků vánočních a všechno nejlepší v roce 2024. V příloze vám dále zasílám Pozvánku k účasti jednoho delegáta z řad čs. politických vězňů z 2. sv. války, kteří jsou členy vaší oblastní organizace ČSBS na výroční konferenci Sdružení politických vězňů a pozůstalých ČSBS, která se bude konat dne 15. ledna 2024 v zasedací místnosti ÚV ČSBS, Praha 2, Legerova 1854/22, 5. patro.

Na výroční konferenci SPVaP ČSBS bude mít delegát vyslaný vaší oblastní organizací počet hlasů, který bude odpovídat počtu čs. politických vězňů z 2. sv. války ve vaší oblastní organizaci ČSBS.

Pozvánka je zasílána členům ÚV ČSBS. Pokud nejste předsedou (předsedkyní) OV ČSBS, žádám vás o předání pozvánky předsedům (předsedkyním) OV ČSBS. Dále žádám do 9. 1. 2024 zaslat na tuto e-mailovou adresu jména delegátů, kteří se dne 15. 1. 2024 zúčastní  výroční konference SPVaP ČSBS.

S pozdravem

Ing. Jaroslav VODIČKA, předseda ÚV ČSBS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama