Prof. Ing. Václav Klaus, CSc

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2012 14:20:00

Zápisky ze Saúdské Arábie – č. 1

Zápisky ze Saúdské Arábie – č. 1

Jet do Saúdské Arábie v okamžicích, kdy řada západoevropských zemí prožívá svou frustraci ze ztráty ratingu AAA, je mimořádně zajímavé.

Zajímavé byly i reakce v Evropě – rakouský ministerský předseda (a ve shodě s ním rakouské deníky) pozitivně říkají: „dostali jsme domácí úkol“, francouzský premiér naopak říká: „rating, to je jen názor!“ Německá kancléřka sice nepřesvědčivě, ale rezolutně dodává: „potřebujeme růst a inovace“. Na to musím říci, že se na inovace spoléhalo už za komunismu.

V Saúdské Arábii jsem byl krátce už dvakrát. Jednou na ekonomickém fóru v Džiddě (na břehu Rudého moře), podruhé – jen na pár hodin – na pohřbu krále Fahda v Rijádu. Největším zážitkem první návštěvy byl sál v luxusním kongresovém centru, kde jsem měl projev, rozdělený neprůhledným sklem mezi mužskou a ženskou částí publika (pouze řečník viděl z pódia! do obou částí) a mráz v klimatizovaném hotelovém pokoji bez jakéhokoli ovladače klimatizace.

Specifikem královského pohřbu bylo to, že na vlastní pohřeb byli vpuštěni pouze muslimové a že desítky předních světových státníků čekaly několik hodin v prázdných sálech královského paláce. Po několika hodinách nám – asi z blízkého obchodního domu – přinesli jako občerstvení jakési bagety. Pak jsme kondolovali v dlouhé frontě budoucímu králi. Měli jsme dvě hodiny volna do odletu, chtěl jsem vidět rijádskou kavárnu a dát si arabskou kávu. Bylo těsně před šestou večer, teplota byla 42°C, dostali jsme kávu a začala večerní modlitba. Seděli jsme venku, všechny obchody kolem i kavárna zavřely dveře, ale sedět a pít kávu nás tam nechali. Prodavači a obsluhující vykukovali přes dveře, ale nikdo se nemodlil. Uvidíme, co zažijeme dnes.

Let byl klidný, jakési turbulence byly pouze jednu chvíli nad Řeckem, ale zdálo se mi to patřičné – to je přece země s turbulencemi, proč by neměly být i 10 km nad zemí.

Tentokráte jedu do Saúdské Arábie jako úvodní řečník na ekonomické fórum, kde je who is who arabského světa – od ministrů průmyslu po bankéře, od průmyslníků po novináře, v sále má být 1000 posluchačů. Tématem je, jak modernizovat ekonomiku arabského světa, ani nevím, proč mne chtějí jako „key-note speakera“, když bych spíše měl mluvit o tom, proč Evropa ztratila schopnost být efektivní a fungující ekonomikou. Už v letadle vyplňujeme vstupní formuláře, zaujme nás hrozivá a výhružná věta na tomto formuláři: „pašování drog se automaticky trestá smrtí“. Já jsem z generace, která se drog nikdy nedotkla, ale přesto to působí trochu zlověstně.

Saúdská Arábie je absolutní monarchií. Dnešnímu králi Abdulláhovi jsem v roce 2005 kondoloval, když zemřel jeho předchůdce. Král je nejvyšším představitelem výkonné a náboženské moci, trochu šokující větou je – cituji z podkladu našeho velvyslanectví – „všechny další státní instituce jsou institucemi poradními“. Parlament, neboli „poradní shromáždění“, je navíc jmenován. U nás to tak dosud není, ale postavení Evropského parlamentu se poradcovské pozici už docela blíží.

V roce 2005 byly první volby v historii, a to ještě jen volby komunální. Volit mohli jen muži. Politické strany v zemi nejsou.

Je neuvěřitelné – ale to už dobře znám – jak dlouho nad Saúdskou Arábií letíte. Země má rozlohu více než 2,2 miliónů kilometrů čtverečních (nějak nazpaměť nevím, kolik jich má Evropa bez Ruska a Turecka!), což je asi 70 Českých republik. Obyvatel tu žije 28 miliónů, skoro třetina jsou cizinci. Rijád má přes 4 milióny obyvatel. Těšil jsem se na teplo, ale ani to už není to, co to bývalo. Dnes bylo v Rijádu 18°C a v noci má být jen 8°C. Potřebovalo by to trošku přidat CO2 a Zemi oteplit. Zdá se, že stačí málo, aspoň tak nám to říkají naši věrozvěstové globálního oteplování.

Václav Klaus, Právo, 17. ledna 2012

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama