Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2014 18:27:00

Od východní medicíny se máme co učit

Od východní medicíny se máme co učit

Země středu je naprosto nepřehlédnutelná. To je pochopitelné. Dlouhodobá historie přes 5000 let, postavená na filozofii Confucia, jehož vliv je stále vidět a současný obrovský tah na branku ve všech oblastech lidského bytí.

Západní civilizace sice odsuzuje současný čínský vztah k Tibetu a jejich pohled na demokracii a lidská práva, nicméně obchod je obchod a politici všech zemí se předhánějí v navázání kontaktů. Každý takový kontakt má i vliv na právě diskutovaná lidská práva a demokracii. Není totiž možné rychle změnit systém, který fungoval 5000 let.

Nerozumíme jejich vysvětlení. Je to jako v právním systému. Litera říká tohle, ale pokud se sejdou 3 právníci, tak každý si ji vysvětluje jinak a navíc všechna vysvětlení jsou správná. Jen na okraj, je to složitější, než si myslíme a ze dne na den nedojde ke změně v myšlení lidí. Různé kultury mají různý vztah k životu a smrti, což je dáno historicky, tradicemi, filozofií, každodenní praxí.

Navázání kontaktu s Čínou na poli obchodu, zdravotnictví, vědy a kultury je tedy přirozené a navíc z pohledu malé země uprostřed Evropy, prospěšné. Ve zdravotnictví jsou poněkud napřed, pokud se týká tradiční medicíny. Tu jsme u nás úspěšně téměř zničili, ale číňané ji naopak stále posilují a vidí, že je jim prospěšná v řadě případů. Máme se co učit a nejde jen o to převzít principy tradiční čínské medicíny, je to přece jenom jiná společnost, ale možná nás to přinutí zrevitalizovat naše metody starých felčarů. Rychle jsme převzali úspěchy moderní západní medicíny a zapomněli na vyzkoušené receptury.

Z tohoto hlediska vidím spojení tzv. západní medicíny s tzv. východní medicínou za další pokrok, neboť se denně setkáváme s tím, že potřebujeme neoddiskutovatelné pokroky západní medicíny spojit ještě s něčím dalším, působícím na úrovni psychologie, naší psychiky. Mnohdy jsou to jednoduché recepty, které by měly být samozřejmostí, ale naši lékaři jsou přetíženi administrativní prací a postrádají čas na pacienta.

Určitě by bylo lepší se věnovat pacientovi, než koukat při jeho návštěvě v ordinaci do počítače a komunikovat s pacientem jen přes počítač. Existují takové roboty nebo softwary, jeden se myslím jmenuje "Watson", které již dnes dokážou přesně stanovit strategii léčby, pokud do něj naskládáme dostatečný počet dat o pacientovi. Systém vyplyvne něco jako kompletní přístup k léčbě, ale pacienta nepodrží za ruku a nevysvětlí mu jeho otázky. Spojení s tradiční čínskou medicínou nám možná otevře oči a připomene staré dávné postupy, i když nám zcela nenahradí vymoženosti dnešního západního zdravotnictví. To ani nejde, ale může být dobrým prostředníkem k pochopení lidského trápení, které se v nemoc obrátilo.

Rostislav Vyzula, Poslanec a předseda Výboru pro zdravotnictví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama