Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 14:18:12

Zákaz energetických nápojů pro děti na obzoru?

Zákaz energetických nápojů pro děti na obzoru?

O možném zákazu prodeje energetických nápojů dětem jsme jednali ve Sněmovně na začátku roku, protože drtivá většina českých dětí nadměrně pije tyto nápoje a hazarduje tak se svým zdravím.

Varovných signálů, že dopady těchto výrobků na mladý organismus je mnoho. Podle nejnovějších zjištění se dokonce zvyšuje i počet těch nejmenších, kteří už energetické nápoje vyzkoušeli. Pití energetických nápojů je mezi českou mládeží běžné. Alarmující je situace u dětí do deseti let, kde ty české nemají v Evropě konkurenci. Lékařské studie také dokazují, že u dětí nadměrný přísun kofeinu a cukru může vést ke vzniku závislostí na alkoholu nebo drogách. Osobně jsem rozhodně pro zákaz, protože v energetických nápojích jsou složky, které můžou vést k postižení zdraví. Problém je totiž v tom, že samotný cukr je jednou z nejnebezpečnějších drog. Závislost je údajně silnější, než u kouření nebo alkoholu. Mladí lidé si příliš neberou k srdci dopad energetických nápojů na jejich zdraví. Neuvědomují si, že může dojít k poškození jejich zdraví jak nyní v době mladistvosti, ale hlavně v budoucnosti. Obezita a tzv. metabolický syndrom, vedoucí k cukrovce a hypertenzi patří k civilizačním chorobám, které  obecně zhoršují zdravotní stav obyvatelstva. Mezi mladistvými se nese názor, že kdo nepije tzv. energeťák, tak není „cool“. V Evropě již dokonce existuje příklad zákazu pití energetických nápojů. V Litvě už prodej takových nápojů mladistvým a dětem zakázali. Půjdeme podobným směrem i u nás? Rád bych takový návrh podpořil.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama