Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2023 13:09:00

Česko podporuje členství Severní Makedonie v Evropské unii

Česko podporuje členství Severní Makedonie v Evropské unii

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 29. srpna 2023 v Kramářově vile setkal s prezidentem Republiky Severní Makedonie Stevem Pendarovským.

 Během jednání řešili zejména cestu Severní Makedonie do Evropské unie i příležitost pro rozvoj obchodní spolupráce obou zemí.

Po vstupu do NATO v roce 2020 je pro Severní Makedonii prioritou vstup do EU. Země zahájila přístupová jednání v červenci 2022, tedy na začátku českého předsednictví Radě EU.

„Prezidentu Pendarovskému jsem potvrdil, že Česko podporuje členství Severní Makedonie v EU. Pokud nebude EU silná na západním Balkáně, svůj vliv tam posílí Rusko a Čína, což není v našem zájmu,“ uvedl premiér Petr Fiala.

S prezidentem Pendarovským řešili také spolupráci obou zemí v rozvoji energetiky, automobilového průmyslu a zemědělství.

„V Severní Makedonii působí řada českých firem a i proto chceme naši vzájemnou spolupráci prohloubit,“ dodal předseda vlády a připomněl, že Severní Makedonie je pro Česko velmi důležitým obchodním partnerem. Obrat vzájemného obchodu mezi zeměmi činil v roce 2022 téměř 406 mil. eur a pomalu se tak vrací na předcovidovou úroveň.

Prezident Pendarovski je v České republice na třídenní oficiální návštěvě, na kterou jej pozval prezident Petr Pavel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama