Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2019 15:50:00

Vláda se musí připravit na všechny varianty brexitu

Vláda se musí připravit na všechny varianty brexitu

Návrh ministra vnitra o postavení britských občanů v České republice po odchodu Velké Británie z EU považuje ODS za velkorysý. Podle občanských demokratů je taková velkorysost na místě.

Předseda ODS Petr Fiala bude ale od jednotlivých členů vlády chtít slyšet, co dělají pro to, aby měli stejné postavení také Češi žijící ve Velké Británii a jak se vláda připravuje na možnost brexitu bez dohody. Fiala předpokládá, že na tyto body přijde řeč právě v průběhu projednávání zákona postavení Britů v ČR.

„Poslanecká sněmovna bude projednávat návrh ministra vnitra o postavení britských občanů v České republice po odchodu Velké Británie z EU. Z české strany je to velkorysý návrh a my si myslíme, že velkorysé návrhy jsou namístě. Zároveň ale chceme vědět, jak jsou vyjednané reciproční záruky od britské strany k postavení vůči českým občanům žijícím ve Velké Británii?

Stejně tak chceme vědět, jak naše vláda připravuje Českou republiku na případný tzv. tvrdý brexit. Neboť je to stále jedna z možností, která může nastat. Proto ODS vyzývá vládu a zvláště ministra zahraničí, abychom se bodu, který předkládá ministr vnitra, věnovali i v širších souvislostech.

ODS bude chtít od ministra zahraničí a případně dalších členů vlády odpověď na 2 zásadní otázky:

1) Jakým způsobem jsou předjednaná práva a postavení českých občanů po případném tvrdém brexitu.

2) Jakým způsobem se vláda připravuje na možnost odchodu Velké Británie z EU bez dohody, jaké jsou odhadované důsledky, ve kterých oblastech se dá očekávat přechodná krizová situace a co umíme udělat pro její zmírnění.

Zároveň se ptám pana premiéra, proč nedrží své slovo, že bude zahraniční a evropskou politiku konzultovat s předsedy všech sněmovních politických stran. Protože od první společné schůzky, kterou jsem inicioval, uběhlo již 10 měsíců. A u jakého jiného tématu, než jsou dopady vystoupení Velké Británie z EU, bychom měli hledat shodu,“ řekl Petr Fiala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama