RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2010 16:25:00

Bílá kniha určuje vizi armády na příštích 10 až 15 let

Bílá kniha určuje vizi armády na příštích 10 až 15 let

Alexandr Vondra představil tým, který připraví novou koncepci Armády ČR.

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes ustavil patnáctičlenný tým, který připraví takzvanou Bílou knihu o obraně. Ta by se měla stát zásadním koncepčním materiálem o budoucnosti české armády.

„Očekávám, že Bílou knihou získá naše armáda vizi, kam bude v příštích 10 až 15 letech směřovat a kde budou její priority. Podobně musí být také široké veřejnosti jasné, jak budou využívány finanční prostředky, které stát na svou obranyschopnost vkládá," řekl v úvodu Alexandr Vondra.

Tým odborníků, kteří by měli dokument dokončit na jaře příštího roku, povede náměstek generálního tajemníka NATO a bývalý ministr obrany Jiří Šedivý. Ve skupině nechybí zástupci resortu obrany, ale také nevládních organizací - Transparency International nebo Člověk v tísni.

Odborná komise se bude scházet nejméně jednou měsíčně a bude sledovat postup prací jednotlivých pracovních skupin. „Její členové budou také komunikovat s odbornou i laickou veřejností," doplnil Vondra s tím, že příprava materiálu bude mít konzultativní a participační charakter a budou do ní zapojeni také představitelé opozice.

„Proces tvorby Bílé knihy bude otevřený jak vně, tak dovnitř resortu - jedním z klíčových problémů řady minulých pokusů o reformu bylo to, že jednotlivé koncepce nebyly dostatečně prodiskutovány zejména s těmi, kterých se týkaly," uvedl Jiří Šedivý, předseda odborné komise.

Podle Šedivého není cílem Bílé knihy snižovat ambice české armády, ale hledat celou řadu úspor, a to jak strukturálních, tak procesních. „To se samozřejmě může dotknout řady zaměstnanců resortu. A právě z toho důvodu je velice důležitá komunikace s těmi, kterých se změny budou týkat. Chceme se vyhnout chybě, kdy se změny aplikovaly shora, bez dostatečné konzultace."

„Mnozí lidé už jsou, pokud jde o armádu a ty opakované pokusy reformovat, poněkud unaveni," uvedl Vondra. Cílem vize je podle něj nalézt rovnováhu mezi ambicemi armády a jejím posláním vycházejícím z ústavy. „Už si nemůžeme dovolit selhání. Minulé reformy byly příliš ambiciózní a záhy se ukázalo, že na to nemáme. Proto bude realistický pohled tentokrát přítomen od prvního dne."

Ministr také zdůraznil, že nechce, aby se opakoval scénář posledních dvou let, kdy se Ministerstvo obrany stalo záložním fondem. Podle něj není jiný resort, kde středně a dlouhodobé plánování hraje tak zásadní roli a bez vize se plánuje hůře. „Vláda tyto koncepční kroky bere vážně a má sílu, aby je prosadila," poznamenal Vondra.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama