RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2010 12:19:00

Čtyři kroky pro transparentnost resortu obrany

Čtyři kroky pro transparentnost resortu obrany

Reakce na podezření spojená se zadáváním zakázek neexistujícím firmám.

V úvodu krátkého setkání s novináři pokládal ministr Vondra za důležité zmínit se o nedávném úmrtí Milana Paumera, kterého si velice vážil pro jeho vlastenectví a zásadní postoje i statečnost v boji proti komunismu.

Poté vysvětlil důvody svolání mimořádného setkání s médii. Vyústěním kauzy, která se objevila v minulém týdnu a v níž hrála hlavní negativní roli Správa vojenského bytového fondu, je skutečnost, že byl v pondělí 26. července 2010 odvolán ředitel Úřadu pro dohled nad akvizicemi Ministerstva obrany Roman Hošta.

„Považuji za nemožné, aby ředitelem úřadu, jenž byl bývalým vedením nově zřízen jako reakce na kritiku organizací typu Trapnsparency International, byl člověk, který ještě nedávno řídil Správu vojenského bytového fondu a který je pod některými z inkriminovaných smluv, jež jsou předmětem vyšetřování, osobně podepsán," uvedl ministr obrany.

Druhým krokem, který ministr učinil, byl pokyn Inspekci ministra obrany, aby zahájila v pátek 23. července vyšetřování v úřadu, který má na starosti především dohled nad akvizicemi. V pondělí 26. července, začalo i šetření ve Správě vojenského bytového fondu.

Za třetí ministr nařídil, aby zodpovědný náměstek pozastavil až do odvolání všechny probíhající akvizice ve Správě vojenského bytového fondu. Tři z nich, které jsou předmětem šetření, budou ale z hlediska dokončení staveb převedeny na Úřad akvizic nemovité infrastruktury MO.

Posledním opatřením ministra Alexandra Vondry je nařízení, kterým se v celé sekci správy majetku ministerstva uskuteční forenzní audit. Ten má provést urychleně renomovaná firma s mezinárodními zkušenostmi.

Náměstka Tomáše Perutku ministr obrany Alexandr Vondra požádal, aby doložil financování svého domu. V srpnu rozhodne o případném dalším postupu v této věci. Také tímto případem se bude zabývat Inspekce ministra obrany.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama