RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2022 5:34:00

Omezování emisních povolenek na trhu přispívá k zvyšování cen

Omezování emisních povolenek na trhu přispívá k zvyšování cen

Komentář k vyjádření Andreje Babiše k emisním povolenkám ve facebookovém pořadu Čau lidi

 Ve svém pravidelném pořadu „Čau lidi“ pronesl pan expremiér Babiš mimo jiné tento pozoruhodný projev (přepsáno slovo od slova):

„Emisní povolenky, směrnice, která skutečně nemá logiku, kterou jsem opakovaně kritizoval... Psal dopisy a bojoval za její zrušení a zastropování emisních povolenek, které mají přímý dopad na cenu elektrické energie. A (v?) předvolební debatě mě pan premiér kritizoval, že s tím dělám málo. On to slovo nepoužil několik měsíců, od voleb, až teď. Na cestě do Polska se probudil a tvrdí, že s tím něco udělá... Ale v reálu, co se stalo, že vláda, na návrh jejich kolegy poslance, europoslance Vondry, dala negativní stanovisko, když on chtěl (kdo???) aby nebylo tolik povolenek v rezervě a nebyly staženy z trhu... Tím pádem je vyšší cena, takže v reále Fialova vláda nedělá v Bruselu vůbec nic, co by (sic) mohla pomoci a podpořit návrh, který by zlevnil emisní povolenky... Takže něco kážou a v reálu dělají něco jiného.“

Je sice poměrně těžké se zorientovat v tom, co chtěl básník sdělit, ale snad jsem tomu nějak základně porozuměl. Jisté je, že Andrej Babiš zase jednou míchal hrušky s jablky a uchýlil se k výrokům, které nemají s realitou nic společného.

Uvádím proto informace na pravou míru.

ODS se na plénu EP v dubnu na můj návrh, jako návrh stínového zpravodaje, otevřeně postavila proti stahování dalších povolenek z trhu v letech 2024-2030, neboť je přesvědčena, že omezování jejich množství na trhu přispívá ke zvyšování cen. Je zajímavé, že dvě europoslankyně ANO se v této věci (tzv. Engererova zpráva) pouze zdržely. Není to ovšem překvapivé, protože jejich frakce Renew spolu s levicí, komunisty a zelenými patří k největším podporovatelům zelené agendy Evropského parlamentu. Také proto bohužel návrh Engererovy zprávy na plénu prošel.

Dnes se v europarlamentním výboru ENVI hlasovalo o celkové reformě systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS). ODS hlasovala proti zvyšování ambicí a revoluci v ETS, které povede jen k dalšímu zvyšování cen. Naopak aktivně podpořila návrhy, které (1) mají snížit počet aktérů na trhu, a tím pádem omezit spekulace a manipulace s cenou povolenek, a (2) usnadní uvolňovaní povolenek z rezervy v případě prudkého nárůstu jejich cen.

V prvém případě platí, že by na trhu měly prioritně operovat pouze ty subjekty, které jsou systémem ETS samy pokryty. V druhém případě by se měly povolenky z rezervy uvolňovat už v případě, kdy jejich cena za posledních šest měsíců vzroste dvakrát oproti průměru posledních dvou let. Komise navrhovala, aby pro uvolnění z rezervy musel být nárůst trojnásobný tak jako doposud.

Tolik tedy k onomu zvláštnímu vyjádření v „Čau lidi“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama