RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2022 10:14:00

Ztráta čínského trhu by Němce bolela ještě víc

Ztráta čínského trhu by Němce bolela ještě víc

Komentář na facebookovém profilu k politice EU, Německa ve srovnání s politikou USA.

 Utužujeme vztahy s USA.

Na skok ve Washingtonu. S delegací EP jsme dva dny jednali s kolegy v Kongresu. Zatím to na lince EU - US funguje, ale čekají nás možná těžší časy.

1) Ukrajina a Rusko. Tady solidní shoda, že musíme Ukrajině dál pomáhat. Vojensky i hospodářsky. Ale je trochu cítit, že se příští rok může dostavit únava. Macronova slova po návštěvě Bílého domu (byl tu ve čtvrtek) nevěští nic moc dobrého. Ukrajinci proto musí bojovat a uhrát co nejvíc co nejdřív.

2) Green Deal. Tak dlouho EU tlačila USA, aby se přidaly, až Kongres přijal vlastní verzi podpory zelené transformace. Tzv. IRA zákon (Inflation Reduction Act). Skoro 400 mld, ale jen na podporu toho, co se vyrobí v US. A taky míň socialisticky a víc kapitalisticky. Odpočty z daní, nikoli subvence a dotace. A bombónek navíc - žádné součástky z Číny. EU z toho má vítr. Vyloučí to třeba prodej aut na US trhu, pokud se nepřizpůsobíme.

3) Čína. Tím se dostáváme k jádru budoucích sporů. US se chtějí ekonomicky od Číny odstřihnout. Tady budou mít Němci a další mega problém. Konec levného ruského plynu a ztráta trhu v Rusku Němce bolí už teď. Ztráta čínského trhu by bolela ještě víc. Nebude to vůbec jednoduché...

Ještě dodatek k situaci v US - jeden by měl ze zpráv v Evropě dojem, že je tu málem občanská válka. Ale nic takové není na první pohled vidět. Plyn a nafta jsou 5x levnější. Před Vánoci tu všechno svítí, žádné úsporné temno jako v Německu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama