RNDr. Jitka Seitlová

  • KDU-ČSL
  • Přerov
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 19:08:00

Zákon o regionálním rozvoji je naprosto nedostatečný

Zákon o regionálním rozvoji je naprosto nedostatečný

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 k zákonu o podpoře regionálního rozvoje

 Paní ministryně, pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové.

Navážu na pana senátora Čunka, protože zákon o regionálním rozvoji je naprosto nedostatečný. On byl dříve trochu lepší, pak se očesal, když jsme vstoupili do Evropské unie, protože se řeklo, všechno vyřeší dotační politika. Ale ta dotační politika to neřeší, propadají se nám a rozvírají se nám nůžky, nechci říct ani mezi kraji, ale mezi určitými oblastmi. Máme tu strategii regionálního rozvoje, která je, ale ta se zatím do nástrojů zákona nepromítla. A to je docela velká škoda.

Já jsem opravdu také čekala a těšila jsem se a říkám, jde nový zákon o regionálním rozvoji, skvělé. Měli jsme tu velký seminář, který pořádal náš výbor, který se tím celým zabýval. Tak to je první věc, o které jsem chtěla hovořit. My jsme se shodli s panem předsedou Linhartem, s panem senátorem Čunkem, že je potřeba, aby zákon o regionálním rozvoji fungoval, jak fungovat má. A vytvářel takové podmínky, aby nedocházelo k rozevírání nůžek mezi jednotlivými oblastmi naší republiky. A my víme, že se rozevírají v neprospěch sociální koheze, že tu máme velké napětí a prolíná se nám to potom nakonec do problémů společenských a politických. Ale to je jedna věc, o které jsem chtěla hovořit.

Víte, já si myslím, že celá ta úprava – předseda, člen – já to vidím jako skandální. Tak paní ministryně nám řekla, že pan premiér tam nechodí, protože je to předběžná opatrnost. Takže on zůstane členem, a nebude tam chodit? To je přece ale také špatné řešení. Přece my chceme, když jsou tam členové, tak tam mají asi nějaký význam, tak mají chodit do té komise. Tak já jsem to úplně nepochopila, proč to tak je.

A pak je tu druhá věc, která mě zaujala. A to je to, že paní ministryně teď v té své řeči řekla dvě věci, které mě naopak velmi znejistily, z hlediska toho, jaký je možný výklad nařízení Evropské komise. Ona řekla: „Je to poradní orgán,“ čili to není řídící a přípravný, „je to poradní orgán,“ řekla několikrát, a pak řekla, že „komise to bude upřesňovat, protože je tam řada věcí nejasných.“

No tak my, když jsme tu debatu vedli na výboru, tak se nás část shodla na tom, že nechceme žádné výklady komise. To by bylo zase na dlouhé lokty. A kdoví, jak by to dopadlo, vzhledem k dnešnímu článku, který vyšel někde v Times. Ale my chceme, aby v té Radě nebyli lidé, kteří mají střet zájmů. A proto my chceme, aby tam byla citace toho nařízení, aby to bylo jednoznačné a jasné. Samozřejmě je na vás, jak se rozhodnete, kolegové senátoři, ale já si myslím, že to je opatření, které je potřebné a že se shoduje s tím, co všichni nakonec deklarujeme, že chceme, aby nedocházelo k nějakým divným rozhodnutím ve prospěch někoho. Nebo dokonce k nějakým takovým korupčním jednáním apod. Takže ano, my chceme, aby to bylo jasné. Česká republika se domnívá, Senát se domnívá, že v této Radě nemají být ti, kteří mají střet zájmů, tak, jak je deklarováno v evropském nařízení.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama