RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2019 8:38:00

Jen jediná pravda?

Jen jediná pravda?

Komentář na facebookovém profilu k energetickým zdrojům budoucnosti

 Myslím, že předtím, než se pustíme do stamiliardového jaderného dobrodružství, by stálo zato se zamyslet nad tím, zda opravdu neexistují alternativy. A co by přinesly.

Například, je otázka, zda naše země chce zachovávat pozici velkého exportéra elektřiny. Což dnes činíme na úkor životního prostředí a vyčerpávání neobnovitelných zdrojů. Nevím totiž, jakou ve výrobě elektřiny máme dlouhodobě konkurenční výhodu, která by pozici exportéra přirozeně podporovala.

Měli bychom se zamyslet nad tím, zda nepodceňujeme potenciál úspor energie. A oprostit se od již fakticky vyvráceného konceptu, že růst HDP s sebou ponese růst poptávky po energii.

Měli bychom znovu posoudit a využít potenciálu obnovitelných zdrojů, hlavně tam, kde to je ekonomicky rozumné. Věřím, že do doby, o které článek píše, by mělo dojít ke znásobení jejich podílu a že to je ekonomicky atraktivní možnost.

A nevím, proč odvrhovat využití paroplynových elektráren. Dost často slyším, že kvůli plynu z Ruska (ano, Rusko je s podílem 40 % největší, ale ne jediný dodavatel, je to ale země, pro kterou je ekonomicky vývoz plynu a ropy zcela zásadní).

Mimochodem, dost často toto slyším od lidí, kteří zároveň trpí velkou skepsí k elektromobilům, a preferují spalovací motory, pálící dominantně dováženou ropu (a ropy Unie dováží mnohem víc než plynu a od dodavatelů, kteří také někdy 100% stabilitu nezajišťují, a podíl Ruska je jen o 10 % nižší než u plynu).

Na zvážení také je, zda v 21. století je efektivní rozvíjet systém velkých zdrojů a nákladné distribuce proti výrobě více decentralizované.

A otázek by se našlo mnohem víc.

Zavírat před různými alternativami oči a soustředit se na jedinou málokdy přinese dobré rozhodnutí. Nebo ne?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama