RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2020 7:35:00

Pravidlo o střetu zájmů se z logiky věci vztahuje na členy vlády

Pravidlo o střetu zájmů se z logiky věci vztahuje na členy vlády

Komentář na facebookovém profilu k rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nepodat správní žalobu v případu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

 Média hrají v dnešní společnosti stěžejní roli. A často rozhodují i o tom, kdo uspěje v politickém boji a kdo ne. Český parlament schválil v této oblasti pravidlo o střetu zájmů pro aktivní politiky.

Ohledně jeho interpretace došlo ke sporu dvou úřadů: Městského úřadu v Černošicích a Krajského úřadu Středočeského kraje. V této situaci platí "větší bere", a tak nad "městem" zvítězil názor "kraje" (kde je hejtmankou paní Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO).

Je otázkou, zda v takovém případě, kdy na meritu věci existují rozdílné, a alespoň částečně podložené názory, by neměl následně rozhodnout někdo jiný. Konkrétně soud, jako nezávislá instance, což ve smyslu nezávislosti soudní moci není ani městský, ani krajský úřad. Ne kvůli pokutě, o kterou v řízení o přestupku jistě také jde, ale především kvůli "síle a váze postoje" k otázce existence či neexistence střetu zájmů, která je podstatou tohoto řízení. A samozřejmě též kvůli soudní nezávislosti a nestrannosti soudců, která posiluje kredibilitu rozhodnutí (bez ohledu na to, jaké by bylo).

Nejvyšší státní zástupce tuto možnost obrátit se na soud, kterou měl jedině on sám, nevyužil. Což mne hluboce mrzí. Neb kolem toho zůstane velmi silná pachuť.

Jistě má pravdu, že právní systém nesmí být více striktní vůči třeba premiérovi než jinému občanovi. Pravidlo o střetu zájmů se ale z logiky věci vztahuje na členy vlády, a tedy ne na běžné občany. Takže s přístupem k běžnému občanovi zde srovnávat nelze. Každopádně to, že neuznal za potřebné získat v této věci jasný verdikt od nezávislého soudu, mne překvapilo. Protože já zde tedy veřejný zájem jednoznačně vidím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama