RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2020 19:41:00

Ukončeme závislost EU na dodávkách léků z Číny a Indie

Ukončeme závislost EU na dodávkách léků z Číny a Indie

Komentář na facebookovém profilu k nedostačující výrobě léků v Evropě

 Koronavirová krize odhalila velká rizika spojená s nedostačující výrobou léků v Evropě. Zároveň se ukázalo, že otázka veřejného zdraví se může stát i geopolitickým nástrojem. Proto jsme tento týden v EP schválili zprávu o nedostatku léků, kterou zároveň vyzýváme Evropskou komisi, aby v připravované Farmaceutické strategii (která má být představena na konci tohoto roku), řešila problém závislosti na dodávkách léků a jejich součástí ze třetích zemí. A navrhla jasná a konkrétní řešení.

Nedostatek základních léků se za posledních 20 let v EU zvýšil až 20krát. Nejen proto, že v současné době pochází až 80% aktivních farmaceutických složek a 40% již hotových léků z Číny a Indie. Farmaceutický průmysl má ale zároveň v EU obrovský potenciál, co se týče investic. Jedná se o odvětví s přebytkem obchodu 91 miliard EUR a s 842 000 pracovními místy.

Součástí schválené zprávy byl i požadavek po větší spolupráci mezi členskými státy a vytvoření koordinované zdravotní strategie. Zároveň jsme vyzvali Komisi, aby vytvořila tzv. „pohotovostní evropskou lékárnu“, která by sloužila jako rezerva pro všechny státy EU. Výpadky dodávek klíčových léčiv si nemůžeme nadále dovolit a na budoucí krize je třeba být připraveni mnohem lépe.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama