RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2021 21:45:00

Vláda Andreje Babiše řeší drahé energie po svém

Vláda Andreje Babiše řeší drahé energie po svém

Komentář na facebookovém profilu k nekvalitnímu fungování státu

 Navrhuje přestat vybírat DPH, čímž se může dostat do konfliktu s pravidly EU. Fungovaní daně z přidané hodnoty je totiž v Evropské unii regulované a podléhá určitým pravidlům. Evropská komise zatím zmiňuje možnost snížené sazby DPH, ale nikoliv na nulu.

Zastavení výběru daně přitom jen málo pomůže těm, kterým se růst cen energií promítne do značného nárůstu nákladů. Většina této podpory půjde lidem, kteří nejsou (nebo jsou minimálně) postiženi, zato věnuje mnoho stokorun ze společné kasy těm, na které růst cen nemá vliv a nebo pro ně tato změna nemá finančně citelnější dopad.

Stát v mnoha různých situacích musí konat a chránit tak své občany, i když je pravda, že to dělá z peněz, opět, svých občanů. Samozřejmě, má to smysl. Kvůli selhání státu v případech, jako je Bohemia Energy jsou totiž dopady na tisíce lidí velmi citelné. Ale sociální opatření musí být cílená a pomáhat především těm nejpostiženějších.

Nekvalitní fungování našeho státu přitom dokumentuje to, že ani po týdnech diskusí nejsou státní úřady s to říct, jaký podíl odběratelů (lidí a malých firem, kde může mít podpora též opodstatnění) má kontrakty, do kterých se velmi vysoké zvýšení cen zemního plynu či elektřiny citelně promítne. A právě od toho by se mělo odvíjet další řešení, více cílená nebo jen do určité míry plošná.

V době historicky nejvyššího státního deficitu není možné dále pokračovat s bezmyšlenkovým rozhazováním státních financí. Ale chápu, že premiéra na odchodu nějaký stamilion deficitu rozpočtu navíc neznepokojuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama