RNDr. Mojmír Vlašín

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2010 9:08:49

Podvodní zákon

Podvodní zákon

Jde o neschopnost nebo o podvod ? Do třetího čtení míří další zmetek - návrh novely Vodního zákona. Přesto, že sněmovna už několik měsíců stávkuje, existuje bohužel možnost, že „zprzňovací“ návrh projde.

  Normal 0 21

Návrh zavádí nový pojem „Vodohospodářské úpravy“ (§15a)  Pojem definuje  takové úpravy  jako:  “zemní práce a změny terénu v přirozených korytech vodních toků a na pozemcích sousedících s nimi, jimiž se podstatně mění přirozená koryta vodních toků, které jsou nebytné k zajištění funkcí vodních toků."

V praxi  by to znamenalo, že bude možné vybagrovat, narovnat a ohrázovat přirozený úsek vodního toku i jeho okolí pouze na ohlášení. Celá definice je navíc defektní. Z pohledu legislativního se zavádí nový pojem do zákona. Poprvé je uveden u ohlašování v §15 a vysvětlen je až u vodních děl v §55. V definici figuruje další pojem - "funkce vodních toků" který v zákoně není již od minulé novelizace.


Nemělo by být přece možné provádět tak závažné úpravy, které "podstatně mění přirozená koryta vodních toků" na pouhé ohlášení. Rámcová směrnice EU o vodách  nás zavazuje k ochraně dobrého stavu vod a k jeho nezhoršování. Hrubé zásahy do koryt toků a jejich bezprostředního okolí bez řádného povolovacího řízení tomuto dokumentu odporuje.

Návrh v podstatě umožní vytěsnění povolovacího správního řízení a posouzení podle zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, a to i ze zákonem chráněných území.

 

Chystaná novela  v § 9 umožňuje, že ani absence vody v toku nebude důvod k odebrání povolení k nakládání s vodami. Přijetí návrhu by podpořilo vznik nerovných podmínek pro různé uživatele téhož toku. Někteří (závlahy golfových hřišť, umělé zasněžování svahů, vodní elektrárny) by byli bez omezení zvýhodněni, často na úkor kvality toku. Druzí uživatelé mohou být naopak silně znevýhodněni (např. rybáři).

Naplňování Plánů oblastí povodí by touto novelou bylo ohroženo. , hlavně revitalizace toků a mokřadů. Návrh  také  stanovuje povinnost vyplácet uživatelům náhrady omezení nebo odebrání povolení, tedy další zatížení státního rozpočtu.

A opět se pravomoci z MŽP pokouší někteří šibalové přenést  na vládu. Slova  „Ministerstvo životního prostředí vyhláškou“ se  nahrazují slovy „vláda nařízením.“ Hospodářský a zemědělský výbor sněmovny se tedy pokouší velmi podivnou samovýrobou zákonů  zavést do legislativního nepořádku opravdu skutečný zmatek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama