RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2011 13:45:30

Černé svědomí Evropy a USA

 Černé svědomí Evropy a USA

Migrační vlna ze severní Afriky, která je dávána do souvislosti s občanskou válkou v Libyi, i nestabilitou okolních zemí, má možná mnohem hlubší příčinu. EU stojí před obrovským bezpečnostním rizikem ale váhá s řešením.

V roce 2006 totiž dorazilo k břehům Itálie přes 20 tisíc afrických běženců. V Libyi je na 1,5 milionu nelegálních migrantů, ovšem původem ze subsaharské Afriky. Dávat tyto údaje do souvislosti s konflikty v Eritrei, Etiopii, Súdánu, nebo nejnověji s Pobřežím Slonoviny a Libyí může být zavádějící a v důsledku toho nebezpečné.

"Opravdová příčina migrace může být úplně jinde. A pokud  to nepřipustíme a nezačneme objektivně zkoumat, může Evropská unie v blízké budoucnosti stát před skutečně zásadním bezpečnostním problémem," upozorňuje český europoslanec Pavel Poc. Podle Poce totiž za potížemi Afriky nestojí ani tak destabilizace po rozpadu koloniálního systému, kmenové rozbroje nebo diktátorské režimy, jak se často traduje, ale především bezohlednost nejbohatších zemí světa.

"Ve skutečnosti jsou diktátoři jako je Gbagbo nebo Kaddáfí do značné míry produktem zahraniční politiky Spojených států a Evropy, stejně jako je takovým produktem třeba Tálibán v Afghánistánu nebo kdysi Chomejního islámský režim v Íránu." říká Poc, a dodává: "Z revolucionářů nebo obránců demokracie se tak v západních médiích stávají teroristé a diktátoři podle toho, s kým jsou zrovna ochotni obchodovat, komu jsou ochotni vyprodávat zdroje svých zemí nebo od koho nakupují zbraně."

"Jenže neuvážené využívání přírodního bohatství má také vliv na drastické změny životního prostředí  v posledních sto letech a největší podíl na těchto změnách mají především bohaté, nebo rychle se rozvíjející státy severní polokoule.

Evropu nevyjímaje," upozorňuje europoslanec. Nejde jen o masivní využívání nerostného bohatství Afriky ze strany nadnárodních firem, které lze často doslova přirovnat k drancování pro potřeby amerického, evropského nebo čínského průmyslu. Jde také o dopad průmyslové výroby rozvinutých zemí na ekologickou rovnováhu.

"Je prokázáno, že současné změny klimatu jsou antropogenní. Jejich dopad ale není rovnoměrný. Silněji se projevuje právě v rovníkových oblastech Afriky, kde v důsledku klimatických změn dochází k masivnímu snižování biodiverzity v mořích, k velkému úbytku zásob sladké vody, zmenšování ploch zemědělské půdy a masivní desertifikaci," říká Poc.

Zatímco bohaté evropské státy a USA se s tlakem klimatických změn a případným nedostatkem zdrojů na ekonomiku dokáží vyrovnat třeba i na úkor jiných států. Jenže v afrických zemích je výsledkem prohlubování chudoby a podle Poce "...je krátkozraké si myslet, že nějaký loajální diktátor zadrží zbídačený národ donekonečna a že se problémy v nějaké zemi vyřeší tím, že tam spřátelený režim vyvěsí evropskou nebo americkou vlajku."

Europoslanec Poc  v již  březnu loňského roku inicioval aby do bílé knihy Evropské komise o Přizpůsobení se změně klimatu byl začleněn také odstavec vyzývající radu a Komisi aby komplexně analyzovali bezpečnostní rizika migrace vyvolané změnou klimatu a navrhla opatření k jejímu omezení. Tato část ale nakonec z návrhu dokumentu vypadla. "Přitom šlo jenom o analýzu," podotýká Poc, "ne o návrh nějakých drakonických nebo nákladných opatření."

"Část poslanců se zkrátka rozhodla, že když strčíme hlavu do písku a budeme dělat že ten problém nevidíme, tak přestane existovat. Ve skutečnosti je to obrovský omyl, který nás může přijít hodně draho," říká Poc. Podle něho by naopak evropské státy měly urychleně učinit nezbytná opatření. "EU se buď velmi rychle začne chovat jako stát a bude chránit svou bezpečnost a své zájmy. Jinak budou proti globálním hrozbám včetně bezpečnostních problémů včetně migrace stát jednotlivé národní státy se svými omezenými zdroji jako nahý v trní." dodává poslanec Evropského parlamentu Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama