RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2010 9:14:42

Požáry, i ekonomické mají ve zvyku přeskakovat

Požáry, i ekonomické mají ve zvyku přeskakovat

Přijmout více zodpovědnosti za rozvojové země, říkají europoslanci ČSSD

Dne 25. března přijal Evropský parlament sociálně demokratickou zprávu o dopadech celosvětové finanční a hospodářské krize na rozvojové země a rozvojovou spolupráci. Vyzval bohaté země, aby lépe koordinovaly pomoc chudým zemím a Evropskou komisi, aby předložila zprávu o možnosti napravení celosvětové rovnováhy využitím daně z mezinárodních finančních transakcí.

Taková daň má získat více prostředků na financování rozvojové pomoci a napomoci vytvořit spravedlivější finanční systém. Ekonomický propad, pokles mezinárodního obchodu a  investic mají za důsledek rozšíření krize z rozvinutých do rozvojových zemí. "Je myslím vhodné, aby se takto ti, kdo krizi svou nezodpovědností způsobili, podíleli na jejím řešení," říká k přijetí zprávy poslanec Pavel Poc.

Zvýšená nezaměstnanost může navíc v těchto zemích způsobovat nové migrační vlny, odliv mozků a  poškozovat tak jejich další hospodářský růst. "Když jsou vedra a někomu v sousedství chytne dům, bývá dobré pomoci hasit. Požáry mají ve zvyku přeskakovat. To se týká v evropském měřítku problému Řecka, ve světovém měřítku rozvojových zemí," dodává Poc.

Parlament dále požádal Evropskou komisi, aby se zabývala možností realizace návrhu Světové banky na zřízení „fondu zranitelnosti“, který by zajistil financování sociální ochrany a lidského rozvoje. Evropští poslanci navíc podpořili dočasné moratorium na splácení dluhů, včetně kapitálu a úroků a zrušení dluhů nejméně rozvinutých zemí. Jen tak bude možné zmírnit závažné důsledky krize pro rozvojové země. Podle názoru Parlamentu by měl vzniknout i  nezávislý a transparentní subjekt pro arbitráž v oblasti dluhů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama