RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2013 12:44:00

České firmy nabízejí západní kvalitu a východní ceny

České firmy nabízejí západní kvalitu a východní ceny

..

V Sankt Peterburgu dnes premiér Petr Nečas pokračuje v návštěvě Ruské federace. Po konferenci o obchodně-ekonomické spolupráci se předseda vlády vyjádřil k tomu, jak se mohou české firmy uplatnit v Rusku. Zároveň hovořil o setkání s prezidentem Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem a dalších tématech.
Premiér považuje za velmi důležité, že se v Rusku prosazuje Česká republika a české firmy se špičkovými technologiemi. „Zde přímo v Sankt Peterburgu i v Leningradské oblasti nabízíme technologie, které se týkají výstavby hydroelektráren a paroplynových elektráren, ale například i čištění odpadních vod, což je velmi sofistikovaná a složitá technologie pro jedno z měst v Leningradské oblasti,“ vysvětlil předseda vlády.
„Jedná se o město Kronštadt, pro které byla vypracována konkrétní projektová studie. Jsou zde i záměry na výstavbu obchodních center přímo v Sankt Peterburgu. Snažíme se podpořit české firmy právě proto, že mají v Rusku tradičně dobré jméno a dokážou nabídnout vhodný poměr mezi kvalitou a cenou. Když to řeknu zjednodušeně, máme západní kvalitu a východní ceny, a to nám zde otevírá skutečně velký prostor pro rozvoj ekonomické spolupráce,“ dodal premiér.
S prezidentem Putinem nebyla řeč jen o Temelínu
Na včerejším setkání s prezidentem Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem nebyla hlavním tématem dostavba jaderné elektrárny Temelín. „Samozřejmě jsme se bavili i o temelínském projektu, ale mluvili jsme o komplexním stavu česko-ruských ekonomických vztahů. Počínaje energetikou, dodávkami ropy, plynu po konkrétní ekonomické projekty v oblasti strojírenství, dopravy, metalurgie a podobně. Pan prezident Putin i premiér Medveděv velmi ocenili, že se věnujeme právě ruským regionům, že neváháme vyjet z vládní a podnikatelskou delegací i mimo Moskvu,“ dodal předseda vlády.
Premiér podporuje lidsko-právní aktivity v Rusku
Premiér se kromě ekonomické spolupráce vyjádřil i k setkání s nevládními organizacemi, které podpořil. „Měl jsem setkání i s představiteli nevládních organizací jako je Golos, která dělá velmi mnoho pro nezávislost voleb. To jsou skutečně lidé, kteří si zaslouží naši podporu z úrovně politických představitelů,“ říká premiér Petr Nečas.
Ve svém vyjádření k novinářům předseda vlády zmínil také dezinterpretaci jeho slov rádiem Svoboda o skupině Pussy Riot. „Považuji to za velmi nekorektní přístup. Proto jsme zveřejnili plný přepis i zvukový záznam toho, co jsem ve skutečnosti řekl včetně věty, že jejich trest považuji za absolutně nepřiměřený a nevhodný,“ uvedl premiér a dodal: „Nicméně na tom, že v jejich činu já osobně nevidím a nemám důvod spatřovat výraz boje za svobodu a demokracii, na těchto slovech si trvám. V Rusku si zaslouží z hlediska ochrany lidských práv a z hlediska budování demokracie podstatně větší podporu jiné aktivity.“
Premiér: Požádal jsem o pomoc v případu unesené Aničky Hromádkové
Kromě ekonomických či lidsko-právních témat se předseda vlády zmínil také o případu Aničky Hromádkové, kterou matka unesla v roce 2008 do Ruska. „Musím říci, že jsem o tomto problému informoval pana premiéra Medveděva, a požádal jsem ho o pomoc v této věci. Zdůraznil jsem, že jsme nejenom politici, ale že naše práce mají i tuto lidskou dimenzi, tento lidský rozměr a požádal jsem ho o to, aby ruské orgány v prvním kroku alespoň umožnili styk otce se svojí dcerou,“ uvedl premiér.
Podle předsedy vlády Petra Nečase byla reakce vstřícná. „Je si vědom tohoto lidského rozměru našeho politického působení. Ale samozřejmě všichni víme, že tyto věci leží i v rozhodování nezávislých soudů, takže možnosti politického představitele jsou někdy omezené. Nicméně, pan premiér Medveděv zareagoval velmi vstřícně,“ uzavřel předseda vlády.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama