RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2012 15:48:00

Cesta k odblokování rozvoje obcí otevřena

Cesta k odblokování rozvoje obcí otevřena

Poslanci vládní koalice v noci ze středy na čtvrtek přehlasovali senátní veto na návrh majetkového vypořádání státu s církvemi.

Cesta k odblokování rozvoje více než 1200 obcí v celé České republice je tak otevřena. Návrh zákona nyní putuje k podpisu prezidentu republiky.

"Tento návrh zákona řeší bolestivý dvacetiletý problém a v dlouhodobém horizontu vyřeší nejenom vztah státu a církví, ale povede k faktické odluce církví od státu a povede v dlouhodobém horizontu k úsporám prostředků daňových poplatníků," komentoval přijetí tzv. církevních restitucí premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Restituce přinesou prospěch zhruba 1200 měst a obcí. Církevní majetek nacházející se na jejich území je doposud blokován zákonem o půdě a často je ve velmi zchátralém stavu. Na blokovaných pozemcích se nesmí stavět. V některých městech a obcích se tím komplikuje rozvoj nebo stavba nových domů a bytů. Majetkové vyrovnání státu a církví umožní do budoucna samofinancování církví, které se tak stanou nezávislými na státním rozpočtu, což je výhodné pro daňové poplatníky.

Majetkové vyrovnání je dohodou státu se 17 církvemi a náboženskými společnostmi. Nejde tedy jen o dohodu politické reprezentace, ale i o dohodu mezi těmito církevními subjekty navzájem, což je unikátní situace i z celospolečenského hlediska. Přitom je Česká republika poslední zemí bývalého východního bloku, která problematiku církevních restitucí doposud nevyřešila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama