RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2010 14:59:35

Více pozornosti při novelizaci zákonů

Více pozornosti při novelizaci zákonů

Na tuto skutečnost upozornil na 19. schůzi Senátu PČR senátor V. Balín při projednávání tisku č. 279 ke změně zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, čas na nápravu však nebyl....

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové.

Oslyším slov předkladatele po rychlosti projednání, ale jednu poznámku tady udělat musím. V souvislosti s novelou tohoto zákona č. 247/1990 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky jsem se z vlastní osobní zkušenosti přesvědčil, jak je někdy ošidné, když děláme novely zákonů, a přitom nedomyslíme vazby a souvislosti na zákonné předlohy jiné, které též jsou součástí našeho právního řádu České republiky. Respektuji to, že je potřeba tuto novelu projednat rychle, abychom neohrozili volby do Senátu, ale udělám tady poznámku právě té vazby a určité chyby, které jsme se zřejmě nepozorností dopustili při jiných novelách. Ve vazbě na zákon o ochraně osobních dat, kdy se narovnávalo v řadě zákonů, a sjednocovaly se určité údaje, zůstal bohužel v zákoně č. 247/1995 Sb., tedy v § 61 odst. 2 písm. d) údaj, který požadoval pro podporu kandidatury nezávislého kandidáta do Senátu Parlamentu České republiky rodné číslo. Přitom všude se to narovnávalo v těch jiných zákonech na datum narození. Jsou tam určité naprosto konkrétní obavy těch případných petentů, proto nikdo nerad udává své rodné číslo, ale datum narození bez problémů. Já samozřejmě jsem měl připraven a mám připraven konkrétní pozměňovací návrh tímto směrem, ale jsem oběma nohama na zemi. Nepředpokládám, že tato novela půjde do podrobné rozpravy, kde bych měl šanci to předložit. Tak pouze jenom jsem cítil určitou potřebu a povinnost jako senátora na tuto záležitost upozornit a možná by to mohl být i podnět pro příslušné ministerstvo, aby k odstranění této určité anomálie došlo, protože jsem to konzultoval. A i shodou okolností toto je první tisk, který projednáváme na této schůzi, posledním bude zpráva o fungování Úřadu právě na ochranu osobních údajů a šéfem tohoto úřadu panem Igorem Němcem jsem o tom již dvakrát hovořil, a ten je stejného názoru, že by se oprava měla učinit. Děkuji za pozornost.

(stenozáznam vystoupení senátora V. Balína)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama