RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2013 14:19:16

Rozpočet EU na obzoru díky ochotě EP přistoupit ke kompromis

Rozpočet EU na obzoru díky ochotě EP  přistoupit ke kompromis

Tisková zpráva

Brusel, 28.června 2013: Včera proběhla v Bruselu schůzka předsedů Evropského parlamentu, Evropské komise a Irského předsednictví. Po dlouhých měsících jednání se podařilo najít kompromis o podobě rozpočtu EU na příští finanční období 2014-2020. Během těchto sedmi let plánuje Evropa do svých společných politik investovat 960 mld. eur.

Europoslankyně Zuzana Brzobohatá z ČSSD a členka Rozpočtového výboru Evropského parlamentu včera po oznámení kompromisu uvedla: "Vítám dosažení kompromisu mezi Radou, Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Je dobře, že kompromis obsahuje závaznou revizi v průběhu VFR a prioritou je boj proti nezaměstnanosti mladých, jak se ukazuje v uvolnění značné částky prostředků v prvních letech jeho průběhu."

Její stranický kolega a také člen Rozpočtového výboru Evropského parlamentu Vojtěch Mynář dohodu komentoval následovně: "Jsem velmi rád, že Rada konečně ustoupila a na poslední chvíli přijala prioritní požadavky Evropského parlamentu. Znamená to konec nejistoty pro podniky, města, univerzity i další příjemce evropských peněz, kteří mohou konečně začít plánovat do budoucna." Přestože se podle Mynáře nepodařilo prosadit všechny požadavky, je současný návrh Rady o poznání lepší než ten z minulého týdne.

S tím souhlasí i Hannes Swoboda, předseda sociálních demokratů v Evropském parlamentu: "Dohoda není zrovna ideální, ale najdeme v ní rozhodující zlepšení. Klíčové požadavky Evropského parlamentu, zejména růst a boj proti nezaměstnanosti mládeže, byly vyslyšeny. To jsou priority, na které se rozpočet EU v těchto těžkých časech musí zaměřovat."

Zde byl parlamentní vyjednávací tým úspěšný. "Za hlavní výhru považuji skutečnost, že se Parlamentu podařilo dojednat garanci financování iniciativy na podporu zaměstnanosti mládeže. V příštím roce na tzv. záruku pro mladé bude vyčleněno 3,4 mld. eur, v tom následujícím 2,6 mld. eur. Od roku 2015 pak bude možné na financování této iniciativy mobilizovat prostředky, které nebyly využity jinde," zdůraznil Mynář. Vyjádřil také politování nad tím, že rozpočet v takovéto výši nebude stačit na naplnění skutečných potřeb občanů Unie, na kterých se stejní lídři členských států sami shodli. "Není to bohužel poprvé ani naposled, co v jednání Rady narážíme na rozpor mezi politickým angažmá a připraveností členských států stanovené cíle financovat," dodal.

Současný návrh podoby rozpočtu bude teď nutno co nejrychleji převést v právní rámec, který by vstoupil v platnost od 1. ledna příštího roku. Evropský parlament by jej měl na plénu odhlasovat na podzim. 

Delegace ČSSD v Evropském parlamentu pracuje ve složení:

Richard Falbr                          (Výbor pro zaměstnanost a sociální věci; Výbor pro regionální rozvoj)

Libor Rouček                          (Místopředseda frakce S&D; Zahraniční výbor; Výbor pro mezinárodní obchod)

Pavel Poc                                (Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin; Výbor pro průmysl,    výzkum a energetiku)

Zuzana Brzobohatá                (Výbor pro ústavní záležitosti; Výbor pro rozpočtovou kontrolu; Rozpočtový výbor)

Robert Dušek                         (Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova; Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitro)

Olga Sehnalová                      (Výbor pro dopravu a cestovní ruch; Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů; Výbor pro kulturu a vzdělání)

Vojtěch Mynář                       (Rozpočtový výbor; Výbor pro rozpočtovou kontrolu)


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama