Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2021 7:54:54

Odmítáme pokračující diktát, drzost a aroganci Bruselu!

Odmítáme pokračující diktát, drzost a aroganci Bruselu!

Neuvěřitelná drzost a arogance Evropské unie cíleně pokračuje, neboť žaluje Českou republiku a Polsko u soudního dvora Evropské unie kvůli tomu, že nedovolují cizincům z EU vstupovat do politických stran.

Odmítáme rozhodnutí Evropské komise zveřejněné dne 9. června 2021 na svých webových stránkách ve věci omezení volebního práva pro cizince v České republice. Podle hnutí SPD by cizinci neměli mít právo volit a kandidovat ve volbách v naší zemi. O naší zemi mají rozhodovat čeští občané, nikoli cizinci a Evropská unie. Pro naše občany platí české zákony, v konkrétním případě sdružování v politických stranách a v politických hnutích upravuje zákon číslo 424/1991 Sb. Naše hnutí SPD ve svých stanovách v souladu s tímto zákonem definuje, že členem hnutí může být občan České republiky starší 18 let, který je plně způsobilý k právním úkonům a není členem jiné politické strany nebo politického hnutí.

Podle rozhodnutí Evropské komise (EK) jsou Česká republika společně s Polskem jedinými z unijních zemí, jejichž právní předpisy zakazují členství v politických stranách občanům jiných států Evropské unie. EK zahájila v této věci řízení o nesplnění povinnosti proti České republice v roce 2012 a v dubnu 2014 nám zaslala odůvodněné stanovisko, na což následovala z České republiky odpověď, že naše právní předpisy jsou v souladu s právem EU. V prosinci 2020 zaslala EK České republice politický dopis s žádostí, aby do dvou měsíců poskytla aktuální informace o případných legislativních změnách. V návaznosti na ně nebyl oznámen žádný legislativní vývoj, který by tuto otázku řešil.

Unijní soud v Lucemburku nyní žalobu posoudí a bude mít možnost vyslechnout argumenty obou stran. Vzhledem k obvyklým lhůtám se dá očekávat vydání verdiktu nejdříve příští rok. Pokud žalobu shledá oprávněnou, může České republice a Polsku nařídit, aby své právní předpisy upravily. Jestliže to země odmítnou, má komise možnost soud požádat, aby jim udělil vysoké pokuty. Předsedkyně EU von der Leyenová k tomu sdělila, že občané, kteří žijí v unijních zemích a přejí si uplatňovat svá politická práva v jiných členských státech EU, by měli mít možnost tak činit bez omezení. Zejména by měli mít možnost kandidovat v místních a evropských volbách v členském státě bydliště, a to za stejných podmínek jako státní příslušníci daného členského státu.

Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje a koná kroky vedoucí k tomu, aby si Česká republika v rámci Evropy vydobyla postavení svobodného a politicky nezávislého suverénního státu, který ctí naše zákony. Jakékoliv příkazy z Bruselu zásadně odmítáme, a proto požadujeme referendum o vystoupení ČR z EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama