Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2020 9:52:41

Podali jsme návrh zákona na zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti!

Podali jsme návrh zákona na zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti!

Poslanci hnutí SPD podali ve Sněmovně v souladu s naším projektem „Rodina na prvním místě“ další návrh zákona daňového zvýhodnění pro slušné a pracující občany, kteří jsou pro nás na prvním místě.

I v této době koronavirové pandemie a pokračujícím nouzovém stavu myslí hnutí SPD na to, jak ušetřit peníze našim slušným a pracujícím občanům, o čemž svědčí to, že jsme dne 27.10.2020 pod záštitou místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Lucie Šafránkové předložili k projednání v Poslanecké sněmovně novelu zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů. Tento dokument je vedený jako sněmovní tisk č. 1065.

Cílem našeho návrhu je významné snížení přímé daňové zátěže a zvýšení disponibilního čistého příjmu pro daňové poplatníky. Nejvíce by to bylo přínosné pro pracující rodiče, jejich rodiny, rodinné příslušníky a děti. Pro mladé lidi to bude i velmi motivující při rozhodování pro zakládání rodin a počtu dětí, což by mělo přispět ke zvýšení porodnosti, a též coby žádoucí trend jednak z obecného společenského hlediska, ale také z pohledu (makro)ekonomického, například v souvislosti s udržením (či zkvalitněním a posílením) našeho sociálního systému, zejména pak jeho důchodové složky.

Vlastní novela zákona spočívá v tom, že navrhuje zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti žijící s poplatníkem daně ve společně hospodařící domácnosti – v případě jednoho vyživovaného dítěte na 30.408 Kč ročně, v případě druhého vyživovaného dítěte na 38.808 Kč ročně a v případě třetího (a každého dalšího) vyživovaného dítěte na 96.816 Kč ročně. Ustanovení tohoto zákona o tom, že jedná-li se o dítě (děti), kterému je přiznán nárok na průkaz ZTP/P, zvyšuje se na něj částka daňového zvýhodnění na dvojnásobek, zůstává nedotčeno. Dále se navrhuje úprava maximální roční výše fakticky uplatnitelného daňového bonusu na 120.600 Kč ročně. Důvodem je umožnit reálné zvýšení čistého příjmu zejména nízkopříjmovým občanům, zaměstnancům či OSVČ, s příjmy zhruba odpovídajícími průměrné měsíční mzdě tak, aby zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti opravdu reálně pocítili.

Pro nárok na uplatnění tzv. daňového bonusu dle tohoto zákona se navrhuje zrušení podmínky minimální výše příjmu v rozhodném zdaňovacím období. Tato navrhovaná úprava směřuje k odstranění resp. zmírnění diskriminace v přístupu některých daňových poplatníků k tzv. daňovému bonusu souvisejícímu s daňovým zvýhodněním na vyživované děti, a to v tom smyslu, že ruší podmínku minimální výše zdanitelného příjmu v rozhodném zdaňovacím období, čímž umožňuje dosáhnout na daňový bonus i těm rodičům a daňovým poplatníkům, jejichž roční zdanitelný příjem nepřesáhne 87.600 Kč (tzn., že v měsíčním průměru činí max. 7.300 Kč). Součástí novely zákona je i též zvýšení maximálního měsíčního daňového bonusu (návazně na zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti) na 10.050 Kč.

Hnutí SPD předloženou novelou zákona o daních z příjmů plní sliby, které dalo občanům a které vychází z programu hnutí. Též je součástí našeho projektu „Rodina na prvním místě“, který jsme představili občanům ke konci loňského roku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama