Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2021 9:50:13

Poslanci hnutí SPD hlasovali pro místní příslušnost exekutorů!

Poslanci hnutí SPD hlasovali pro místní příslušnost exekutorů!

Minulý pátek byla ve Sněmovně projednávána novela tzv. exekučního řádu. Tato novela by měla ve výsledku pomoci lidem, kteří se ocitli v exekuci. Dle podoby odhlasované verze lze však konstatovat, že lidem v exekucích nic moc nepomůže.

Hnutí SPD není lhostejný osud lidí, kteří se dostali do exekučních problémů. Ve svém programu prosazujeme, že nedovolíme další okrádání občanů lichvářskou a exekutorskou mafií a nikdo nemůže být takto připraven o bydlení a důstojnost. Dluhy se platit musí, ale exekuce by měly respektovat základní občanská práva. Prosazujeme zestátnění exekutorů, dále také chceme, aby se nejprve platila jistina a až poté poplatky a aby se zrušily úroky z úroků.

V rámci pátečního projednávání novely zákona, měnící občanský soudní řád, tzv. exekuční řád, byla nakonec ve třetím čtení odhlasována verze, která je podle nás velmi „vykastrovaná“. Poslanci za hnutí SPD jsou velmi zklamáni z toho, jak jednotlivá hlasování dopadla. Zde uvedu, že novela daného zákona měla cca 50 písemných pozměňovacích návrhů, kde většina z nich nebyla ostatními poslanci (zvláště hnutí ANO a ODS) podpořena. Jednalo se tak například o určení místní příslušnosti exekutorů, kterou dlouhodobě hnutí SPD prosazuje, a všichni naši poslanci pro tzv. teritorialitu exekutorů hlasovali. 

Pozměňovací návrhy novely exekučního řádu se tak pro mnoho poslanců staly nepřehlednými, což nakonec vyústilo v to, že byla schválena verze, která moc nepřispěje ke zlepšení života lidem, kteří se dostali do exekučních, insolvenčních a jiných pastí a očekávali od státu pomoc v těžké situaci, navíc umocněnou důsledky covidové ekonomické krize. Podle zveřejněných údajů probíhá v České republice 4,5 milionu exekucí, kterým čelí 720 tisíc lidí, vymáhá se jistina ve výši až 300 miliard korun a s penále a úroky to dělá bilion korun.

Pozitivně lze hodnotit to, že dlouholeté bezvýsledné exekuce se zřejmě budou zastavovat a částečně se omezí zabavování movitých věcí, což naši poslanci za hnutí SPD podpořili. Nyní si počkáme, jak se vyjádří senátoři. Navrhne-li Senát do novely zařadit zpět některé změny, se kterými souhlasíme a které lidem v exekucích pomohou, tak budeme hlasovat pro senátní verzi novely exekučního řádu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama