Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2021 7:26:33

Prosadili jsme zákon zakazující dvojí kvalitu potravin!

Prosadili jsme zákon zakazující dvojí kvalitu potravin!

Poslanci ve středu schválili ve třetím čtení novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který zakazuje dvojí kvalitu potravin.

V rámci jeho projednávání byl schválen i náš pozměňovací návrh o navýšení povinného podílu základních potravin ve větších prodejnách, které se dají vyprodukovat v České republice.

Hnutí SPD splnilo další ze slibů, které dalo svým voličům, spočívající v zamezení dvojí kvality potravin nabízených našim občanům k prodeji v obchodech a to schválením návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Zákon byl projednáván ve třetím čtení dne 20. ledna 2021. Od začátku příštího roku tak budou platit postihy za takzvanou dvojí kvalitu potravin. Tomu, kdo nabídne srovnatelné produkty z různých zemí v jiné kvalitě, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Součástí uvedeného návrhu zákona bylo i hlasování o celé řadě pozměňovacích návrhů, včetně toho z dílny SPD. Tento pozměňovací návrh podepsaný poslanci za hnutí SPD v čele s předkladatelem Radimem Fialou byl zpracován 27.11.2020. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR tento pozměňovací návrh podpořil.

Schválením potravinového zákona, a hlavně našeho pozměňovacího návrhu, budou muset prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních od roku 2022 prodávat minimálně 55 procent vybraných českých potravin. To se bude týkat kolem stovky základních potravin, například masa a mléka. Postupem let se má podíl navyšovat o tři procenta ročně až na finální úroveň 73 procent v roce 2028. Kvóta se nebude týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v České republice vyprodukovat.

Hnutí SPD řeší ukončení dvojí kvality potravin s cílem, abychom mohli všichni jíst dobré a kvalitní potraviny za rozumné ceny. Novela schváleného potravinového zákona umožní našim regionálním výrobcům potravin lépe se prosadit na domácím trhu a napomůže také k udržení zaměstnanosti na českém venkově. Zároveň hnutí SPD také prosazuje znovuzavedení závazných státních norem sloužících ke kontrole kvality základních potravin.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama