Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2020 9:51:11

Prosazovat nyní opatření k posílení „Zelené Evropy“ je podle nás mimo realitu!

Prosazovat nyní opatření k posílení „Zelené Evropy“ je podle nás mimo realitu!

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová opět prokázala, že současné velmi aktuální unijní problémy si nepřipouští a urputně prosazuje projekt tzv. zelené Evropy, což většinu unijních zemí ještě více ekonomicky poškodí.

Hnutí SPD odmítá návrh šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, že Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent proti stavu z roku 1990. Dosavadní plán počítal s omezením emisí o 40 procent. Zastáváme názor, že představitelé EU by měli v současné době prioritně řešit problémy související s koronavirovou pandemií a z ní vyplývající ekonomické propady unijních zemí, sílící imigrační krizi koncentrovanou nyní na řeckých ostrovech a stupňující se agresi Turecka v ovládnutí těžby ropy a zemního plynu v Egejském moři. Prosazovat nyní opatření k posílení „Zelené Evropy“ je ale podle nás úplně mimo realitu a ani by to neměl být, vzhledem k celkové situaci, jeden z hlavních strategických cílů EU.

Vytýčené cíle by mimo jiných kritérií měly být akceptovatelné všemi, od kterých se vyžaduje jejich plnění a též reálně splnitelné, a ne postavené na pouhých přáních. Plnění kritérií vyplývajících z projektu Zelené dohody pro Evropu by náš stát ještě hlouběji uvalilo do ekonomické krize. Kvůli šílenému boji Evropské unie proti emisím CO2 se České republice může velmi výrazně prodražit výstavba nových jaderných bloků. Evropský parlament totiž schválil nařízení, podle něhož energie z jádra patří mezi špinavé zdroje, a to by mohlo výrazně zdražit zvažovaný jaderný reaktor v Dukovanech o jednotky až desítky miliard korun. Tato šílená vize EU, spočívající v tom, že chce pokračovat v „Zeleném údělu“, který má eliminovat emise CO2, má stát naši ekonomiku ve svém důsledku desítky let stovky miliard ročně, celkově pak biliony korun, v celé EU to bude částka v bilionech eur. Za současné situace přicházející ekonomické krize to může jednotlivé ekonomiky zcela položit a způsobit obrovskou nezaměstnanost, zchudnutí a chudobu desítek, ne-li stovek milionů lidí v Evropě. Proto se na tomto unijním projektu nechceme podílet a nechceme ani být součástí EU.

Z našeho pohledu je nezbytné, aby stát zajistil bezpečnost a fungování ve strategických oblastech existence státu a společnosti. Důležitá odvětví jako energetika, voda, plyn a podobně musí být znovu pod kontrolou státu. Proto nesmíme připustit, aby nám EU diktovala, jakou máme mít energetiku, a aby ve jménu boje proti změnám klimatu zničila naše hospodářství. Je třeba se mnohem více věnovat otázce státních hmotných rezerv s cílem, aby náš stát byl v klíčových výrobcích a komoditách soběstačný, či jich měl aspoň dostatečné zásoby. Klíčové produkty a odvětví v zemědělství i průmyslu by měl stát chránit a podporovat.

Při prezentaci své vize ohledně snížení emise skleníkových plynů o 55 procent oproti stavu v roce 1990 Ursula von der Leyenová představila plány na dalších 12 měsíců a též dodala, že koronavirová krize by podle ní měla sloužit jako příležitost nastartovat velkou vlnu ekologických projektů. Tím vyzvala unijní státy, aby více než třetinu chystaného fondu obnovy EU po koronavirové krizi směřovaly do nových ekologických projektů. Fond obnovy o objemu 750 miliard eur je určen na obnovu ekonomik, které byly zasaženy restriktivními opatřeními v době koronavirové krize. Podle Leyenové bude velká část fondu pokryta prostřednictvím takzvaných zelených dluhopisů, které mají zabezpečit financování ekologických projektů. Ovšem ale nedodala, že tyto dluhopisy budou všichni, včetně naší republiky, několik let splácet.

Hnutí SPD si uvědomuje, že jsou klimatické změny vážným problémem, ale odmítáme z tohoto dělat moderní náboženství. Podporujeme racionální ochranu životního prostředí pro člověka, ale boj proti emisím oxidu uhličitého v podání EU je naprosto nesmyslný. Ke změnám teplot a klimatu na planetě vždy docházelo, dochází a i v budoucnu docházet bude. Priority našeho státu si chceme určovat sami a ne poslušně plnit příkazy a nařízení z Bruselu. Souhlasíte-li s námi, přijďte podpořit naše kandidáty v říjnových senátních a krajských volbách.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama