Renata Chmelová

  • BPP
  • Praha 10
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.10.2016 10:16:25 - Metalica

Lidovci jsou vítězové voleb

Vyhráli jste navzdory tomu, že nezastáváte tak radikální postoj k migrační krizi a přijímání uprchlíků. Nesvědčí to o tom, že Češi nejsou takoví xenofobové, jak se o nás tvrdí? Jinak gratuluji a doufám, že nyní neusnete na vavřínech a znovu o vás neuslyšíme až za 6 let. PS: Co si myslíte o reakci Babiše, který by Senát nejraději zrušil? Děkuji. Volič

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.12.2016 13:24:24 - Renata Chmelová
Vážený voliči,

Děkuji za dotaz a za gratulaci. Zde je moje odpověď:

Jsem nezávislá senátorka, nejsem tedy členkou KDU-ČSL, ani jiné politické strany. Pokud jde o názor pana ministra Babiše na Senát, důrazně s ním nesouhlasím. Jak jsem již řekla bezprostředně po volbách, mám pouze jediný komentář. Přijde mi absolutně nevhodné po senátních volbách, které pro pana Babiše nebyly příliš úspěšné, zpochybňovat roli Senátu. To je pro mě nepřijatelné. Pevně doufám, že pan ministr Babiš si toto dostuduje, aby si uvědomil, jak je Senát důležitý v rámci našeho ústavního pořádku. 

Senát plní úlohu ústavní pojistky a "stabilizátora". Brání náš systém před pokusy o nedemokratické zvraty. A nejen to - má nezastupitelnou roli v době pádu vlády nebo rozpuštění Poslanecké sněmovny, a také v případě "chybějícího" prezidenta. Senát je totiž nerozpustitelný. Tím, že senátoři se mění po třetinách (každé 2 roky 1/3), je také mnohem méně ovlivňován politickými stranami, a opravdu v něm více záleží na jednotlivcích. Propojuje centrální politiku s politikou regionální a místní. Senátor je v přímém styku s voliči a reprezentuje zájmy svého obvodu. Slouží tak jako jakási spojka obyvatel, kteří ho zvolili, s "vysokou" politikou - může kontrolovat zákony a dávat pozor na to, aby nedošlo k narušení našeho ústavního pořádku. Kdo jiný by plnil všechny tyhle a další funkce, kdyby Senát neexistoval?