ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2010 9:28:00

Peníze na loňské povodňe ještě nebyly vyčerpány

Peníze na loňské povodňe ještě nebyly vyčerpány

Na rychlou finanční pomoc nově zaplaveným oblastem je připraveno 320 milionů korun.

Vláda ČR dnes na svém zasedání schválila Ministerstvu pro místní rozvoj možnost použití dosud volných peněz na povodňové škody z roku 2009 i na povodně 2010. MMR má tak díky tomuto opatření na rychlou finanční pomoc pro současné povodňové škody k dispozici 320 milionů korun.

Celkem 300 milionů korun posílí program Podpora bydlení, ze kterého je poskytována jednorázová dotace 30 000 korun na obnovu základního vybavení domácnosti. Obce mohou z tohoto programu žádat také o dotaci až do výše 200 000 korun na nákup a výstavbu dočasných ubytovacích jednotek. K dispozici jsou i dotace na výstavbu nájemních bytů za byty zničené živelní pohromou, na ně mohou obce žádat až  1 milion korun.

Na pomoc podle nařízení vlády 394 a 395 z roku 2002 bude určeno 20 milionů korun. Jedná se o nevratný příspěvek 150 000 Kč domácnostem, na jejichž bydlení bylo v důsledku povodně vydáno pravomocné rozhodnutí o odstranění stavby a také o dotaci na úhradu nákladů spojených s demolicí povodní zničeného bydlení.

„Peníze na povodňové škody z roku 2009 ještě nebyly zcela vyčerpány. Proto jsme přesunuli část těchto peněz na rychlou pomoc na současné povodňové škody," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Kromě rychlé pomoci bude poté možné požádat ministerstvo o peníze na krajský a obecní majetek, který poničila povodeň. Dotace na obnovu obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou bude ale možné čerpat až poté, co Vláda ČR schválí Strategii obnovy území vybraných krajů postižených záplavami a povodněmi v květnu a červnu 2010.

Více informací o pomoci oblastem zasaženým povodněmi jsou k dispozici na www.mmr.cz.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama