ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2010 19:59:00

Spolupráce se sousedy je důležitá

Spolupráce se sousedy je důležitá

Ministr jednal s německým ministrem dopravy Ramsauerem

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška dnes jednal se spolkovým ministrem dopravy, výstavby a rozvoje měst Německa Peterem Ramsauerem o Dunajské strategii a dalším vývoji česko-německého hraničního prostoru.

Cílem Dunajské strategie je pomocí spolupráce zúčastněných členských států unie čelit společným výzvám v dunajském regionu. Samotná strategie je finančně neutrální, nejsou na ni vyčleněny žádné finanční prostředky.

Mezi zapojené státy budou patřit členské státy EU: Německo, Rakousko, Slovenská republika, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko. Z nečlenských států budou zapojeny Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Moldávie a Ukrajina.

Dunajská strategie má být přijata během maďarského předsednictví EU v první polovině roku 2011.

„Nastavení spolupráce se sousedními státy je důležité pro kvalitní rozvoj příhraniční regionů. Tyto regiony potřebují zvyšovat svoji konkurenceschopnost, ale zároveň je potřeba respektovat jejich rozdíly,“ uvedl ministr Vondruška.

Ministři se vzájemně informovali také o podpoře hospodářsky slabých regionů v obou zemích. MMR má aktuálně spuštěný dotační program Podpora rozvoje hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů, ve kterém je formou dotací připraveno celkem 50 milionů korun. Německý ministr připustil, že mají podobně problematické regiony.

„Určité hospodářské problémy a ztrátu ekonomicky aktivního lidského potenciálu pociťují především nové spolkové země,“ uvedl ministr Ramsauer.

Na setkání bude navazovat 3. zasedání pracovní skupiny v Berlíně, kterého se za MMR účastní vrchní ředitelka sekce územního plánování a stavebního řádu Martina Hovořáková, ředitel odboru územního plánování Martin Tunka a ředitel Odboru evropské územní spolupráce Jiří Horáček. Na programu setkání bude Územní rozvoj v kontextu všeobecného evropského rozvoje a Operační programy přeshraniční spolupráce Svobodný stát Sasko – Česká republika 2007 – 2013 a Svobodný stát Bavorsko – Česká republika 2007 – 2013.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama