Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2012 14:32:15

Mezinárodní armádní festival Rožnovská valašku už o tomto víkendu

Mezinárodní armádní festival Rožnovská valašku už o tomto víkendu

Od pátku 8. do neděle 10. června ožije město Rožnov pod Radhoštěm prvním letošním folklorním festivalem. Areál Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě se otevře účinkujícím i divákům XIV. ročníku Mezinárodního armádního folklorního festivalu a

 

Městský úřad informuje



Tisková zpráva č. 129/2012
ze dne 05. 6. 2012



Mezinárodní armádní festival Rožnovská valašku už o tomto víkendu



Od pátku 8. do neděle 10. června ožije město Rožnov pod Radhoštěm prvním letošním folklorním festivalem. Areál Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě se otevře účinkujícím i divákům XIV. ročníku Mezinárodního armádního folklorního festivalu a XIII. ročníku přehlídky skupin historického šermu „Rožnovská valaška 2012“.


Na tři festivalové dny převezme „vládu“ nad Rožnovem Armáda České republiky. Téměř osm stovek účinkujících z několika desítek domácích i zahraničních souborů připraví pro obyvatele i návštěvníky města bohatý a pestrý program. “Kromě folkloru domácích regionů to budou také písně a tance z poněkud vzdálenějších koutů světa. Mezi hosty ze zahraničí bude například soubor BANA CONGO z Konga či BALLET FOLKLORICO SON BORINCANO z Portorika. Zeměpisně bližší bude DOLINA SOŁY z Polska. Soubory se, kromě některých sólových vystoupení, představí zejména ve společném sobotním podvečerním programu nazvaném „Last minute“. Slovensko budou zastupovat VRCHÁRSKY ORCHESTER a folklorní soubor ŽELEZIAR,“ prozradila část festivalové nabídky ředitelka Rožnovské valašky Blanka Majkusová.
Kromě zahraničních hostů se ale v rožnovském muzeu představí také domácí soubory. Například Plzeňská JISKRA, DUNAJEC a DUNAJEČEK z Olomouce, cimbálová muzika HÁJ z Háje ve Slezsku, HRADECKÁ cimbálová muzika z Hradce Králové, JÁNOŠÍČEK z Brna, KLEBETNÍČEK z Vyškova, LUČINA z Brna, MALENÍČEK z Lipníku nad Bečvou, brněnské soubory ONDRÁŠEK a PÚČIK, pražská ROSÉNKA a TRNKA z Vyškova.
Neoddělitelnou součástí Rožnovské valašky je již třináct let přehlídka skupin historického šermu. I v letošním roce tak budou v areálu muzea k vidění šermířské souboje, rekonstrukce historické bitvy a po celou dobu festivalu přístupná ukázka táborového života v historickém ležení. Letošními účastníky přehlídky historického šermu budou šermířské skupiny ASMODEUS z Rajhradu, CYRANO CLUB z Brna, EXULIS z Brna, NON SANCTI z Olomouce, REGIMENT ALT BLAU z Brna, SPOLEČNOST 1645 z Brna, ŠERMÍŘSKÁ A DIVADELNÍ SPOLEČNOST ZIKMUNDA WINTERA z Tábora a VALAŠSKÝ SBOR PORTÁŠSKÝ z Valašské Bystřice. Poetičtější rovinu pak přinese skupina orientálního tance SAFÍNA Brno.
„Programoví tvůrci festivalu ani letos nezapomněli na rožnovské děti. Páteční program nabídne pohádková představení „Jak Kašpárek naučil čerty zpívat“ v podání brněnského divadelního souboru Dráček, nedělní dopoledne v městském parku bude patřit dětskému dni, plnému her, soutěží a ukázek hasičské a policejní techniky,“ doplnila Blanka Majkusová s tím, že zahájení festivalu bude tradičně patřit jednotce Čestné stráže Armády České republiky Posádkového velitelství Praha a samozřejmě také Vojenskému uměleckému souboru Ondráš.
Nad konáním festivalu Rožnovská valaška převzali záštitu předseda vlády ČR Petr Nečas, ministr obrany ČR Alexandr Vondra, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek.
Hlavními pořadateli festivalu jsou Armáda České republiky, Ředitelství personální podpory MO a Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ Brno. Spolupořadateli jsou Zlínský kraj, město Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Folklorní sdružení České republiky a Folklorní sdružení JÁNOŠÍK Brno. Partnery festivalu jsou Český rozhlas, MEDIATEL, DTA – Dětská tisková agentura, Radio Proglas, TV NOE, Literární noviny, FOLKLOR – měsíčník lidové kultury Čech, Moravy a Slezska a OSA – Ochranný svaz autorský.

Podrobný program Mezinárodního armádního folklorního festivalu Rožnovská valaška naleznete zde.
Podrobný program dětského dne Kdo si hraje, nezlobí naleznete zde.

Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
mob.: 739 503 636
gross.os (zavinac) roznov.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama