ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2021 5:35:00

Podmínky programu REACT-EU jsou diskriminační

Podmínky programu REACT-EU jsou diskriminační

Peníze se nesmí rozdělovat podle rychlosti kliknutí na počítači, ale podle kvality projektů.

Zástupci hnutí STAN kritizují podmínky příjmu žádostí dotačního programu REACT-EU, považují je za diskriminační. Pouze pár vteřin rozhodovalo totiž o tom, které kraje získají peníze z evropských zdrojů na projekty modernizace svých zdravotnických zařízení po koronavirové krizi. Liberecký kraj dnes odeslal na Ministerstvo pro místní rozvoj dnes odeslal předžalobní výzvu, aby přehodnotilo dotační podmínky a současné řízení zrušilo. Hnutí STAN usnesením předsednictva tento krok podpořilo a jeho zástupci budou o stejnou věc usilovat na půdě Parlamentu.

Systém příjmu žádostí o dotaci na modernizaci zdravotnických zařízení REACT-EU považuje hejtman Martin Půta za diskriminační.

“Ze žádostí o evropské dotace se nemůže stát závod v klikání na čas, rozhodovat musí kvalita a význam projektů. Řízení by se mělo podle našeho názoru celé zrušit a Ministerstvo pro místní rozvoj následně vypsat nové podmínky, které by byly férové pro všechny žadatele. Podáváme proto jako Liberecký kraj na Ministerstvo pro místní rozvoj předžalobní výzvu. Připravujeme návrh předběžného opatření soudu tak, aby zakázal rozdělování peněz na základě takto vypsané výzvy a aby nová, objektivní a jednoznačná kritéria zabránila spekulacím a umožnila rovný přístup pro všechny. Nepřijde mi normální, že v této zemi musí hejtman najímat právníky, aby s ním stát komunikoval. Ae bohužel zástupci vlády už na nic jiného neslyší,” říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Záznam z tiskové konference Libereckého kraje naleznete ZDE.

Na problémy systému Ministerstva pro místní rozvoj, přes který probíhalo přidělování prostředků zdravotnickým zařízením, upozorňuje i server HlidacStatu.cz.

“Dlouhodobé měření odezvy systému MS2014+ na server HlidacStatu.cz ukazuje, že v MS2014+ průměru reaguje za více než pět sekund, například kontrola projektu trvá v průměru více než 7 sekund. Drtivá většina projektů byla odeslána přesně v čase otevření výzvy, přesto je systém eviduje s rozptylem 4 vteřin. Je zřejmé, že MS2014+, ač stál miliardu Kč, není schopen evidovat přijetí žádosti v čase, kdy byla odeslána, ale se zpožděním. To současně nahrává robotům, kteří mohou násobně rychleji než člověk zkoušet podávat žádosti, čímž se systém ještě více zpomalí a zhorší pozici pro žadatele, kteří klikají ručně. Ministerstvo se rozhodlo uspořádat závod v běhu na sto metrů, ale výsledky změřilo přesýpacími hodinami,” vysvětluje Michal Bláha z Hlídače státu.

Hnutí STAN usnesením předsednictva podpořilo krok Libereckého kraje, který žádá po ministerstvu zrušení výběrového řízení.

“Jsme přesvědčeni, že peníze do zdravotnictví mají být rozdělované podle toho, kde jsou skutečně potřeba. Pokud máme s veřejnými prostředky hospodařit efektivně, nemůžou být peníze posílané do nemocnic, kterým šlape Wi-Fi připojení nebo zvládly kliknout na počítači o vteřinu dříve než ostatní. Takhle se stát řídit nedá, proto jako hnutí STAN podporujeme předžalobní výzvu Libereckého kraje a budeme na půdě Parlamentu i nadále usilovat o okamžité zrušení toho řízení,” doplňuje předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Celé znění přijatého usnesení předsednictva hnutí STAN:

“Předsednictvo STAN vyzývá vládu, aby zrušila výsledky prvního kola rozdělování 8,6 miliard korun na podporu zdravotních projektů v rámci programu REACT-EU, ve kterém nerozhodovala kvalita projektů, ale rychlost klikání, a zároveň vládu důrazně vyzývá, aby zastavila další dvě kola výzev, která jsou připravena na zítřek a příští pátek.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama