ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2022 22:03:00

Budoucnost Agentury pro sociální začleňování je nejistá

Budoucnost Agentury pro sociální začleňování je nejistá

Komentář na facebookovém profilu k nedostatečnému financování Agentury pro sociální začleňování

 Mluví se o nedostatku finanční podpory a rušení pracovních míst. Dnes zasedala komise, která rozhodovala o její budoucnosti. Apelujeme na vládu, aby zajistila možnost pokračování Agentury v dalších letech.

Lidskoprávní politika v Česku na tom není zrovna nejlépe. Zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem ani působení Heleny Válkové na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva jí na vážnosti zrovna nepřidalo. Ze strany Agentury zde však vždy byla snaha o systematické řešení problému sociálního vyloučení.

Agentura, to nejsou nějaké abstraktní papíry a teoretizování, to je práce přímo v terénu. "Ukážu to na příkladu Vsetína, kde jsem v zastupitelstvu. Díky spolupráci s Agenturou mohlo město i místní sociální organizace dostat finanční i organizační podporu pro práci ve známé vyloučené lokalitě na Poschle. Tu založil před 15 lety Jiří Čunek vystěhováním Romů z centra města na jeho okraj," vysvětluje spolupředseda Zelených Michal Berg. "Díky agentuře se daří posilovat dluhové poradenství, podporovat děti ve školkách a školách nebo pracovat na prevenci kriminality," dodal Michal Berg.

Podobným způsobem jako ve Vsetíně se Agentura pro sociální začleňování komplexně věnuje sociálnímu začleňování ve spolupráci se 109 obcemi v Česku. Její podpora má velkou hodnotu pro města, která se snaží s problémem sociálního vyloučení něco dělat, ale nemají na to vlastní kapacitu a schopnosti. Z celkových 60 000 obyvatel sociálně vyloučených lokalit agentura pokrývá svojí činností asi 55 %. Těm se v případě rozpuštění Agentury nikdo systematicky věnovat nebude.

Agentura navíc poskytuje podporu i ve školství. "Jedná se o jedinou složku státní správy, která aktivně prosazuje inkluzivní vzdělávání ve školách," upřesnil Michal Berg. Právě podpora škol je pro zvládnutí inkluze klíčová. "Problém sociálního vyloučení je potřeba vnímat v celé jeho komplexnosti. Agentura díky tomu s jednotlivými obcemi spolupracuje na tématech bydlení, bezpečnosti, komunitní práce a participace, rodiny, sociálních služeb, vzdělávání, zaměstnanosti, zadluženosti a zdraví," vysvětluje Michal Berg.

Ve zmíněných oblastech je Agentura autorem velké řady výzkumů a analýz. Je rovněž autorem Indexu sociálního vyloučení, podle kterého je v Česku aktuálně 208 extrémně sociálně vyloučených obcí. V případě rozpuštění Agentury bez náhrady tedy přijde Česko o nashromážděné, unikátní know-how.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama