ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2022 16:57:00

Komunální volby jsou pro nás živnou půdou

Komunální volby jsou pro nás živnou půdou

Rekapitulace výsledků komunálních voleb na facebookovém profilu

 Zde mají nejkratší cestu k tomu, ukázal lidem, co to znamená zelená politika. Proto jsme v komunálu zastoupeni po celých 32 let, bez ohledu na celostátní situaci. V aktuálních komunálních volbách jsme kandidovali ve 144 obcí a měst, po volbách máme 162 zastupitelských mandátů.

„Situace na celostátní úrovni ovlivňuje volební strategii Zelených v komunálu, například spolupráci v nejrůznějších koalicích. Má také dopad na samotné výsledky, kdy nálady vůči vládě ovlivňují výsledky v jednotlivých městech. Z toho hlediska považuji za úspěch, že jsme vhodnou volbou partnerů výrazně zmenšili počet měst, ve kterých jsme se do zastupitelstva nedostali,“ komentuje komunální volby spolupředseda Zelených Michal Berg.

„Bohužel, výsledky po celém Česku zastiňuje neúspěch pražské koalice Solidarita, a to jak na magistrátu, tak na několika městských částech,“ doplnil. „Co to znamená pro další směřování Zelených bude předmětem našich diskusí v nejbližších týdnech. Další volby, které nás čekají, budou až za rok a půl ty evropské, a do té doby je dost času vymyslet strategii, která má šanci na úspěch,“ dodal.

Pokud se podíváme na komunální úspěchy Zelených, tak hned v 18 městech a městských částech jsme byli účastni kandidátky, která získala nad 20 %. Jednalo se zejména o místa, kde jsme měli úspěšné starosty a starostky (Horní Jiřetín, Mníšek pod Brdy, Mšeno, Kladruby, Brno – Nový Lískovec, Brno – Komín, Brno – Jundrov, Boršice). Stejně tak je úspěchem pro zelené návrat do zastupitelstva města Brna a také silné výsledky v některých městských částech moravské metropole. „V Brně se po propadáku většiny liberálních stran v roce 2018 osvědčila dohoda a přinesla výsledky. V krajských městech by úspěšný také projekt Liberec otevřený lidem se 13 %, koalice Pro Ústí s Piráty s 16 % nebo koalice s Piráty v Pardubicích (přes 10 %),“ komentuje Michal Berg.

Komunální volby v číslech

V komunálních volbách v září 2022 jsme kandidovali sami nebo v koalicích ve 145 obcích a městech. V šestnácti z nich jsme nepřekonali hranici 5 procent. Naši zástupci jsou nyní v zastupitelstvech 81 obcí, měst a městských částí. Ve zbytku, kde jsme kandidovali, uspěli jen naši koaliční partneři nebo nezávislí kandidáti. Celkem jsme získali 162 mandátů, z toho 95 jsou naši členové a členky a 67 námi nominovaní nezávislí kandidáti. Pro srovnání, v roce 2018 jsme získali 224 mandátů, z toho 141 členů a členek strany a 83 nezávislých. Celkem kandidovalo 554 členů a členek Zelených.

Neúspěšné kandidatury

Jsou pouze čtyři města a dvě městské části, ve kterých jsme neuspěli v roce 2018 i v roce 2022. Bohužel je mezi nimi Praha (další jsou Kladno, Jirkov, Kaplice, MČ Praha 5 a Praha 10). V ostatních městech, ve kterých jsme před čtyřmi lety nebyli úspěšní, jsme buď již nekandidovali (Karlovy Vary, Zlín, Havířov, Jindřichův Hradec), nebo jsme se dohodli na jiné kandidátce (Brno, Olomouc) a s ní uspěli.

Vedle Prahy se za největší neúspěchy dají považovat ta města a městské části, kde jsme získali pod 5 % a vypadli tak ze zastupitelstva. Jedná se o městské části Praha 2, Praha 7 a Praha 8, městskou část Brno – Žabovřesky a také města Most, Jihlava, Tábor, Boskovice a Tišnov. Z větších měst jsme pod 5 % hranicí skončili ještě v Šumperku.

Úspěšné kandidatury

Naopak nově, a úspěšně, jsme kandidovali ve městech Jablonec nad Nisou (více než 10 %), Jaroměř, Napajedla a Návsí.

Když se dostaneme k dalším úspěchům, je potřeba říct, že hned v 18 městech a městských částech jsme byli účastni kandidátky, která získala nad 20 %. Jednalo se zejména o místa, kde jsme měli úspěšné starosty a starostky (Horní Jiřetín, Mníšek pod Brdy, Mšeno, Kladruby, Brno – Nový Lískovec, Brno – Komín, Brno – Jundrov, Boršice).

Z velkých měst se za úspěchy dají považovat výsledky v Brně, a to jak návrat do zastupitelstva na magistrát s výsledkem 5.95 % v koalici se Žít Brno, tak v městských částech Brno-střed, Brno-sever nebo Brno-Královo pole. V krajských městech by úspěšný také projekt Liberec otevřený lidem se 13 %, koalice Pro Ústí s Piráty s 16 % nebo koalice s Piráty v Pardubicích (přes 10 %).

Mezi středně velká města, kde se Zeleným dařilo, patří Teplice (19.3%), Nový Jičín (16.26%), Prostějov (15.75 %), Vsetín (14.46 %), Třeboň (13.70 %), Náchod (11.28 %), Mladá Boleslav (10.85 %), Jablonec nad Nisou (10.64 %), Litvínov (9.36 %) nebo Litoměřice (8.89 %).

Menší města s výraznějším úspěchem jsou například Holešov (22.75 %), Krupka (19.21 %), Jílové u Prahy (18.86 %), Hustopeče (17.85 %), Aš (15.27 %), Nepomuk (14.42 %), Jilemnice (13.78 %), Benátky nad Jizerou (11.38 %) nebo Milovice (8.02 %).

Co se týče městských částí v Praze, tak úspěchy jsme zaznamenali v Praze 1, Praze 3, Praze 4, Praze 6, Praze 13 a Praze 15, kde koaliční kandidátka Patnáctka náš domov volby s více než 37 % vyhrála.

Těsný postup do zastupitelstva pak zaznamenali Zelení v Mělníce, Trutnově, Hradci Králové, Opavě, Lounech nebo Českém Krumlově.

Kompletní přehled výsledků a jména všech zelených zastupitelů a zastupitelek najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama